Νέο εμπάργκο ειδών πρώτης ανάγκης στη Β. Κορέα εξετάζουν οι ΗΠΑ

Θα πρέπει να συνεργαστούν και με άλλες χώρες οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προκειμένου να στερήσουν στη Βόρεια Κορέα την πρόσβαση σε βασικά αγαθά, όπως είναι το πετρέλαιο, και θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιβάλλουν δευτερεύουσες κυρώσεις σε όλους όσοι συναλλάσσονται με την Πιονγκγιάνγκ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον.

“Θα πρέπει να (…) συνεργαστούμε με άλλους για να αρχίσουμε να στερούμε από τη Βόρεια Κορέα είδη για την κάλυψη βασικών της αναγκών όπως αργό πετρέλαιο, βενζίνη, πράγματα τα οποία είναι ευκολότερο (…) να επιτηρούμε, είτε εξασφαλίσουμε τη συνεργασία κάποιων ανθρώπων είτε όχι”, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο.

Νωρίτερα, πάντως, ο Ρεξ Τίλερσον γνωστοποίησε με μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ότι η Βόρεια Κορέα απελευθέρωσε έναν αμερικανό φοιτητή τον οποίο κρατούσε για 17 μήνες, τον Ότο Γουόρμπιερ.

Ο Γουόρμπιερ, 22 ετών, φοιτητής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνιας, από το Σινσινάτι, επιστρέφει στις ΗΠΑ, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Ωστόσο η εφημερίδα The Washington Post, επικαλούμενη τους γονείς του φοιτητή, ανέφερε ότι ο Γουόρμπιερ απελευθερώθηκε για ιατρικούς λόγους και βρίσκεται σε κώμα.

Στην ακρόαση στην αμερικανική Γερουσία, ο Τίλερσον απέφυγε να σχολιάσει την κατάσταση υγείας του νεαρού φοιτητή.

Η απελευθέρωση σημειώθηκε ταυτόχρονα με την επίσκεψη ενός πρώην αστεριού του αμερικανικού μπάσκετ, του Ντένις Ρόντμαν, στη Βόρεια Κορέα σήμερα. Ο Ρόντμαν στο παρελθόν είχε συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν, λάτρη του NBA και ειδικά των Bulls του Σικάγου την εποχή του Μάικλ Τζόρνταν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποβάθμισαν τα σενάρια περί σύνδεσης των δύο συμβάντων. Στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης τόνισε ότι η επίσκεψη του Ρόντμαν δεν έγινε κατόπιν έγκρισης της κυβέρνησης Τραμπ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξετάζει την κατάσταση άλλων τριών Αμερικανών που βρίσκονται φυλακισμένοι στη Βόρεια Κορέα, ανέφερε ο Τίλερσον μιλώντας στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Κατά την ίδια εμφάνισή του στο Καπιτώλιο, ο αμερικανός ΥΠΕΞ υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά τα σχέδια του ρεπουμπλικάνου προέδρου για τη μεγάλη μείωση του προϋπολογισμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και για τη χορήγηση ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας στο εξωτερικό, η οποία δέχεται σφοδρές επικρίσεις από πολλές πλευρές και θεωρείται πως θα βλάψει τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

“Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων μας και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τη χείρα βοηθείας της Αμερικής στον κόσμο”, τόνισε ο Τίλερσον στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα