Νέος γύρος συγκρούσεων στο σημερινό EuroWorking Group

Σκληρή σύγκρουση στο σημερινό  EuroWorking Group στις Βρυξέλλες εξ αιτίας των δυσκολιών που λέγεται ότι ακόμη υπάρχουν, ενώ όλες οι πλευρές εξακολουθούν να προσδοκούν τεχνική συμφωνία μέχρι τις 7 Απριλίου.Σύμφωνα με την ατζέντα, το σημερινό συμβούλιο τυπικά συνέρχεται για να εξετάσει και να πιστοποιήσει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης- δανειστών.

Πραγματικός στόχος της σημερινής συνεδρίασης είναι ουσιαστικά να ξεπεραστούν οι υπάρχουσες δυσκολίες και να ανοίξει εκ νέου ο δρόμος για την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες κατ αρχήν έχει βρεθεί  κοινός τόπος στους τομείς των εργασιακών και των ενεργειακών, ενώ οι τελικές λεπτομέρειες που υπολείπονται αναμένεται να διευθετηθούν με την επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην ελληνική πρωτεύουσα.

Παράλληλα,κυβερνητικά στελέχη που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαπραγμάτευση ξεκινούν συναντήσεις με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ προκειμένου να τους ενημερώσουν για τα μέτρα και τα αντίμετρα που θα νομοθετηθούν από τη Βουλή.

Άλλες όμως πηγές μιλώντας σήμερα το πρωί στο indicator.gr δίνουν την πληροφορία, που ωστόσο μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται και από τα δύο στρατόπεδα, ότι τις τελευταίες ώρες έχει προκύψει νέα δυσκολία με το ασφαλιστικό ζήτημα. 

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η “εμπλοκή” προέκυψε όταν η ελληνική πλευρά ζήτησε βελτιώσεις στο σκέλος της περικοπής των συντάξεων, και συνολικά στο δημοσιονομικό πακέτο, με αποτέλεσμα το ΔΝΤ να ζητεί να ανοίξουν εκ νέου κλεισμένα κεφάλαια της συμφωνίας.

Ειδικότερα το ελληνικό ΥΠΟΙΚ την περασμένη Δευτέρα υπέβαλε νέα πρόταση στους δανειστές, μετά και τις αντιρρήσεις που προέβαλε το ΔΝΤ, όταν ζήτησε την περικοπή της προσωπικής διαφοράς από το 2019 και όχι από το 2020, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί. Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά επιδίωξε κατά τις διαπραγματεύσεις η περικοπή της προσωπικής διαφοράς να γίνει από το 2020 και μάλιστα σταδιακά μέχρι το 2025.

Επι πλέον επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να βρεθεί φόρμουλα προκειμένου να υπάρξει όχι κατάργηση της προσωπικής διαφοράς αλλά μείωση. Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά δέχεται να μειωθεί η προσωπική διαφορά κατά 0,7% του ΑΕΠ και ταυτόχρονα το 2019 να μειωθεί κατά 0,3% του ΑΕΠ το αφορολόγητο. Στη συνέχεια, το 2020, να μειωθεί περαιτέρω κατά 0,7% του ΑΕΠ το αφορολόγητο. Κάτι τέτοιο, όμως, αφήνει ένα κενό 0,3% του ΑΕΠ, αφού συνολικά τα μέτρα πρέπει να φτάνουν στο 2% του ΑΕΠ.

Στην περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν στην πλήρη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, η ελληνική πλευρά ζητεί να γίνει κατ’ελάχιστον σε δύο χρόνια, το 2019 και το 2020.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση πλήρους κατάργησης της προσωπικής διαφοράς προκύπτουν μειώσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις που αρχίζουν από 5% στους συνταξιούχους του ΙΚΑ και 15% του Δημοσίου και φτάνουν έως το 30% σε κάποιους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ.

Αναφορικά με τα εργασιακά, οι δανειστές φαίνεται ότι αποδέχτηκαν να μην αυξηθεί το όριο των ομαδικών απολύσεων και να μην περιληφθεί στην τεχνική συμφωνία το λοκ άουτ. Από την πλευρά τους ζητούν να μην υπάρξει αλλαγή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις παρά μόνο μετά το τέλος του τρέχοντος μνημονίου τον επόμενο χρόνο (2018), κάτι που φαίνεται να αποδέχεται η Αθήνα. ​

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα