Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό

Για την ερχόμενη Παρασκευή έχουν ανανεώσει το κρίσιμο ραντεβού τους ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον σκοπιανό ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ στη Βιέννη, όπου θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις για το όνομα της γείτονας χώρας.

Η κρίσιμη συνάντηση για το Σκοπιανό θα πραγματοποιηθεί με την παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Μακεδονικό, Μάθιου Νίμιτς.

Στο «μενού» της συνάντησης προτεραιότητα θα έχει η «ομαδοποίηση» των θεμάτων που έχουν ήδη συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και εκείνων που αποτελούν «αγκάθια» για τις δύο χώρες.

Κοτζιάς: Δεν μπορεί η Ελλάδα να φοβάται έναν συμβιβασμό με μικρό κράτος

«Δεν μπορεί η ισχυρή Ελλάδα με την μακραίωνη ιστορία της, να φοβάται να κάνει έναν συμβιβασμό με ένα μικρό κράτος που δεν έχει βρει ακόμα την ταυτότητά του και να φοβάται να επιδείξει ευθύνη στην περιοχή» τόνισε με νέες δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

«Το όνομα που θα συμφωνήσουμε δεν θα πρέπει να έχει αλυτρωτικά στοιχεία, πρέπει να έχει ένα γεωγραφικό προσδιορισμό. Μια σύνθετη ονομασία που να εκφράζει την ιδιαιτερότητα και γεωγραφικότητα αυτού του κράτους χωρίς να προσβάλει καμία από τις δύο πλευρές. Και θεωρώ μεγάλη υπόθεση το γεγονός ότι σήμερα οι άνθρωποι της χώρας στα βόρειά μας θεωρούν ότι η λέξη Μακεδονία και μακεδονική γλώσσα δεν αφορά τον Μεγαλέξανδρο, την αρχαιότητά μας».

Εξέφρασε δε την βαθιά του πεποίθηση ότι αν κάνεις διαπραγματεύσεις και επιβάλεις μια λύση που η άλλη πλευρά δεν θέλει αλλά απλώς της επιβλήθηκε γεννιέται ο ιστορικός αναθεωρητισμός, η διάθεσή της να τα αλλάξει όλα.

«Βέτο» από Καμμένο: Δεν δεχόμαστε τον όρο «Μακεδονία» και κανένα παράγωγό του

Με δηλώσεις του στην τηλεόραση του ANT1 την Τρίτη o υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά τη θέση των ΑΝΕΛ για το Σκοπιανό.

«Οι ΑΝΕΛ δεν δεχόμαστε το Μακεδονία και κανένα παράγωγό του για το Σκοπιανό. Αδύνατον να αλλάξει στην παρούσα φάση το Σύνταγμα των Σκοπίων», σημείωσε ο υπουργός Άμυνας.

«Ο πρωθυπουργός πιστεύει σε σύνθετη ονομασία για το Σκοπιανό. Εμείς διαφωνούμε και δεν το ψηφίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα