Νέοι όροι για την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων

Με τροπολογία που κατέθεσαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών, επανακαθορίζονται οι όροι αναφορικά με την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων, μέσω έκδοσης κουπονιών.

Πιο συγκεκριμένα, μειώνεται στα 15 ευρώ, από 50, το ανώτατο όριο ανώνυμης χρηματοδότησης και μέχρι 75.000 ευρώ, αντί 100.000 ευρώ που ισχύει μέχρι σήμερα, ανά κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων κατ’ έτος.

Με την ίδια τροπολογία, θεσπίζονται κυρώσεις για τα πολιτικά κόμματα, τους συνασπισμούς κομμάτων και τους υποψηφίους αντιπροσώπους της Βουλής και της Ευρωβουλής, σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεων για την ιδιωτική χρηματοδότηση.

Η επιβολή προστίμων, φθάνει μέχρι το 50% της τελευταίας τακτικής χρηματοδότησης των κομμάτων ή έως 150.000 ευρώ για τα κόμματα που δεν λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, έως 200.000 ευρώ για τα κόμματα που δεν λαμβάνουν τακτική κομματική χρηματοδότηση και έως το 50% της ετήσιας βουλευτικής αποζημίωσης των υποψηφίων βουλευτών και ευρωβουλευτών που διακινούν έσοδα ή δαπάνες κατά παράβαση του νόμου.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, οι νέες ρυθμίσεις θα ισχύσουν από 1.1.2018 και από τις διατάξεις της επέρχεται ενδεχόμενη αύξηση εσόδων επί του κρατικού προϋπολογισμού από την είσπραξη των προστίμων που τυχόν θα επιβληθεί στους παραβάτες.

 

 Στο Κόκκινο

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα