Νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις σπουδές κρατουμένων


Με αφορμή την κατάληψη που πραγματοποιείται στο ΤΕΙ για…14η ημέρα για το θέμα του Ν. Ρωμανού, με συνέπεια να κινδυνεύει να χαθεί η περίοδος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος (ύστερα από σχετική όχληση από το υπουργείο Παιδείας) έδωσε χθες τη διαβεβαίωση ότι θα προχωρήσει στην αναγκαία διορθωτική νομοθετική παρέμβαση. Σε σχετική δήλωση ο υπουργός επισήμανε ότι «ο εξανθρωπισμός της φυλακής και η εκπαίδευση των κρατουμένων αποτελούν την καλύτερη ασπίδα απέναντι στο έγκλημα και έτσι συμβάλλουν στην αληθινή προστασία της κοινωνίας».
Υπενθυμίζοντας ότι με τον ν. 4274/14 δόθηκε η δυνατότητα για την εξ αποστάσεως φοίτηση κρατουμένων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αξιοποιώντας την ηλεκτρονική επιτήρηση («βραχιολάκι»), ο Ν. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η αναγκαία τεχνική υποδομή για την υλοποίηση του μέτρου και έχει εκδοθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τον τρόπο υλοποίησης των σπουδών των κρατουμένων (δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων – εργαστηρίων αλλά και εξετάσεων με το «βραχιολάκι», δημιουργία ειδικών χώρων για μελέτη, χρήση Η/Υ με ελεγχόμενη πρόσβαση στο Internet κ.λπ.).
Ωστόσο, η ενεργοποίηση της δυνατότητας φοίτησης με την ηλεκτρονική επιτήρηση, όταν πρόκειται για υπόδικο κρατούμενο, «επαφίεται στη Δικαιοσύνη, που λειτουργεί ανεξάρτητα» παρατήρησε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι αφού η μέχρι τώρα εμπειρία και οι υφιστάμενες διαδικασίες έδειξαν ότι δεν επαρκούν για να διασφαλιστεί το δικαίωμα κρατουμένων στην εκπαίδευση, θα ακολουθήσει διορθωτική νομοθετική παρέμβαση.
Νομικοί κύκλοι πιθανολογούν ότι ίσως καταργηθεί η αναγκαία προηγούμενη γνώμη του αρμόδιου ανακριτή στην περίπτωση των υπόδικων κρατουμένων.
Ο Ν. Ρωμανός έχοντας πετύχει στο ΤΕΙ πραγματοποίησε μακρόχρονη απεργία πείνας και τον περασμένο Δεκέμβριο υπήρξε νομοθετική ρύθμιση για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων και το «βραχιολάκι».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα