Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας – Σύνοδος της Ομάδας Λίμα

Νέες κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ αυξάνοντας περαιτέρω την πίεση στην κυβέρνηση Μαδούρο. Οι Βρυξέλλες ζητούν να αποφευχθεί μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα.

Η Ομάδα της Λίμα, η πλειονότητα των μελών της οποίας διάκειται εχθρικά απέναντι στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, ξεκίνησε σήμερα στην Μπογοτά μια κρίσιμη σύνοδο στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας διεξόδου στην κρίση στη Βενεζουέλα, στην οποία συμμετέχουν ο αντιπολιτευόμενος Χουάν Γκουαϊδό και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς

«Στο πλαίσιο της Ομάδας της Λίμα, αγωνιζόμαστε προκειμένου η λύση αυτή να είναι ειρηνική», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Περού, Ούγο ντε Σέια, κατά την έναρξη της συνόδου.

«Επιβεβαιώσαμε πολλές φορές τη δέσμευσή μας για τη δημοκρατική μετάβαση και την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στη Βενεζουέλα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της κολομβιανής διπλωματίας και οικοδεσπότης της συνόδου, Κάρλος Χόλμς Τρουχίγιο.

Πρόσθεσε πως, με την υποστήριξη της Ομάδας της Λίμα, ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων η Κολομβία «καταβάλλουν μια σημαντική προσπάθεια προκειμένου να δημιουργήσουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο ώστε να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια για να ελαφρύνει, αν και μόνο εν μέρει, τη σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει τους Βενεζουελάνους».

Όμως ο υπουργός κατήγγειλε την κυβέρνηση Μαδούρο η οποία αντέδρασε με «τη χρήση βίας και μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τις οποίες χαρακτήρισε «απαράδεκτες».

Ο Ούγο ντε Σέια πρόσθεσε: «Ήρθε η ώρα να λάβουμε περισσότερα μέτρα για να απομονώσουμε το καθεστώς∙ μέτρα πιο ξεκάθαρα που αυξάνουν την πίεση, και είμαστε διατεθειμένοι να λάβουμε πιο κατηγορηματικές θέσεις, να δράσουμε στο πολιτικό επίπεδο, στο οικονομικό επίπεδο».

Ο επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης στη Βενεζουέλα, ο Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο περίπου πενήντα χώρες έχουν αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, κάλεσε στο Σαββατοκύριακο να «εξεταστούν όλες οι επιλογές» εναντίον του Νικολάς Μαδούρο, η επανεκλογή του οποίου χαρακτηρίζεται από τους αντιπάλους του προϊόν απάτης.

Στο μεταξύ, ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, που υποστηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο, κάλεσε σήμερα τις χώρες της Ομάδας της Λίμας να προκρίνουν την οδό του «διαλόγου» για την εξεύρεση μιας διεξόδου στην κρίση στη Βενεζουέλα.

«Πρόεδροι της Ομάδας της Λίμα: με όλο τον σεβασμό στις διαφορετικές πολιτικές μας και ως δημοκρατικά εκλεγμένοι ηγέτες, σας ζητώ να αναζητήσετε μια επίλυση μέσω διαλόγου ως επιλογή προκειμένου να σώσετε ζωές και να αποτρέψετε το ενδεχόμενο ο πόλεμος να οδηγήσει στην καταστροφή της AL (Λατινικής Αμερικής) μας», αναφέρει ο Βολιβιανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter.

Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ

Νέο γύρο οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Βενεζουέλας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, προσθέτοντας ακόμη τέσσερα άτομα στον ήδη υπάρχοντα κατάλογο.

Στη λίστα με τα άτομα και τις επιχειρήσεις της Βενεζουέλας εις βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί οικονομικοί περιορισμοί προστέθηκαν ο πρώην αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Ραμόν Γκαριθάλες, ο πρώην υπουργός Άμυνας Χόρχε Γκαρθία Καρνέιρο και δύο στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ραφαέλ Λακάβα και Ομάρ Πριέτο.

Οι Βρυξέλλες ζητούν να αποφευχθεί μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε σήμερα να αποφευχθεί μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα και βρίσκεται σε επαφή με όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στην κρίση στη χώρα αυτή, δήλωσε η εκπρόσωπος της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

“Θα πρέπει να αποφευχθεί μια στρατιωτική επέμβαση”, δήλωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ώρα που ο αντιπολιτευόμενος Χουάν Γκουαϊδό συζητάει σήμερα στην Μπογοτά με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς και τους συμμάχους τους της Ομάδας της Λίμας μέτρα για να αναγκαστεί ο Νικολάς Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία.

Η θέση της ΕΕ καθορίσθηκε από τους υπουργούς της επί των Εξωτερικών στη διάρκεια συνεδρίασής τους την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. «Αποκλείσαμε κατηγορηματικά οποιαδήποτε υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή οποιαδήποτε αποδοχή μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Βενεζουέλα», είχε ανακοινώσει η Φεντερίκα Μογκερίνι μετά τη συνεδρίαση αυτή.

«Προειδοποιήσαμε ξεκάθαρα πως δεν θα υποστηρίξουμε και πως θα καταδικάσουμε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική επέμβαση», προειδοποίησε χθες, Κυριακή, ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Ζοσέπ Μπορέλ σε συνέντευξή του στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητάει μια «ειρηνική και δημοκρατική λύση στη Βενεζουέλα (…) που να αποκλείει προφανώς την προσφυγή στη βία» και εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή στους κόλπους της διεθνούς ομάδας επαφής, υπενθύμισε σήμερα η εκπρόσωπος της Μογκερίνι.

Υπέρ της επιβολής κυρώσεων εις βάρος του Μαδούρο τάχθηκε το Βερολίνο

Η Γερμανία προτιμά την επιβολή κυρώσεων εναντίον του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και των στενών συνεργατών του αντί της βίας εις βάρος των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

“Τασσόμαστε υπέρ της επιβολής κυρώσεων με στόχο τον Μαδούρο και το άμεσο περιβάλλον του και (υπέρ) του να μην χειροτερεύουν οι ζωές των πολιτών της Βενεζουέλας”, είπε στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ.

Φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, τρόφιμα και φάρμακα, επιχείρησαν επανειλημμένα κατά την χθεσινή ημέρα να διασχίσουν τα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία και την Βραζιλία. Εμποδίσθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας, που έκαναν χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ.

Την Παρασκευή ένας αμερικανός αξιωματούχος είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς είναι έτοιμος να ανακοινώσει την επιβολή νέων κυρώσεων, εάν η επιχείρηση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας αντιμετωπισθεί με βία.

Ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουάλας Χουάν Γκουαϊδό καταδίκασε τις ενέργειες του Καράκας για να αποτραπεί η διέλευση της βοήθειας, που κατ’ αυτόν θα μπορούσε να «αμβλύνει την κρίση» στη Βενεζουέλα και προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να εξετάσει «όλα τα ενδεχόμενα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα