Νέες επενδύσεις το 2017 ύψους €25 εκατ. από τη Βίκος ΑΕ

Νέες επενδύσεις συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ πραγματοποιεί μέσα στο 2017 η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων ΒΙΚΟΣ, «γιορτάζοντας» έτσι τα 25 χρόνια λειτουργίας της, καθώς το πρώτο μπουκάλι νερού Βίκος, εμφιαλώθηκε τον Απρίλιο του 1992.

Οι νέες επενδύσεις περιλαμβάνουν την εγκατάσταση επιπλέον γραμμής εμφιάλωσης νερού στο εργοστάσιο της ΒΙΚΟΣ στην Περίβλεπτο Ιωαννίνων, καθώς και την επέκταση της μονάδας εμφιάλωσης νερού και παραγωγής και εμφιάλωσης αναψυκτικών στο εργοστάσιο του Καλπακίου με νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και νέα γραμμή παραγωγής αναψυκτικών.

Ταυτόχρονα, οι αποθήκες της εταιρείας επεκτείνονται συνολικά κατά 15.000 τ.μ., ενώ ενισχύεται η μονάδα παραγωγής εξειδικευμένων πλαστικών στο εργοστάσιο της PETCOM Plastics, με την εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού.

Τα εργοστάσια της ΒΙΚΟΣ, μετά και τις νέες επενδύσεις θα είναι τα πλέον σύγχρονα στην Ελλάδα στο χώρο της εμφιάλωσης νερού, ενώ η καινούρια γραμμή την Περίβλεπτο, θα έχει τη δυνατότητα παραγωγής 81.000 μπουκαλιών (0,5 λίτρου) την ώρα!

Παράλληλα, η εταιρεία προχώρησε πρόσφατα στην εξαγορά του 70% της Νατούρα Εμφιαλωτική, που έχει έδρα την Κόρινθο και διαθέτει στην αγορά το φυσικό μεταλλικό νερό

“Υάς” και το επιτραπέζιο νερό “Ίρις”. Εντός της προσεχούς διετίας θα αποκτήσει το 100% της εταιρείας, με στόχο τον πλήρη εκσυγχρονισμό της και την αύξηση των μεριδίων αγοράς της.

Η εν λόγω εξαγορά έχει στρατηγικό χαρακτήρα για τη ΒΙΚΟΣ καθώς μέσω της Νατούρα θα επιχειρηθεί η περαιτέρω γεωγραφική επέκταση στην Πελοπόννησο και τη νησιωτική Ελλάδα, λόγω της μείωσης της απόστασης άρα και περιορισμού κόστους μεταφορικών.

Μιλώντας για τις νέες επενδύσεις ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΚΟΣ κ. Πέτρος Σεπετάς – σε συνάντηση με δημοσιογράφους στα Γιάννενα – τόνισε ότι «έρχονται ως φυσική εξέλιξη και συνέπεια της διαρκώς αυξανόμενης ζήτησης για τα προϊόντα μας, τόσο για το νερό όσο και για τα αναψυκτικά, η οποία δημιουργεί την ανάγκη για αύξηση της παραγωγής.

Οι επενδύσεις αυτές είναι απόλυτα σύμφωνες με το επενδυτικό μοντέλο που πάντοτε ακολουθεί η Βίκος, δηλαδή τον συστηματικό εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών μας για να ανταποκρίνονται στα κορυφαία ποιοτικά και περιβαλλοντικά πρότυπα. Πρόκειται για επενδύσεις που πραγματοποιούνται με ίδια κεφάλαια, δίνουν αξία και τόνωση στην τοπική οικονομία της Ηπείρου, και δημιουργούν θέσεις εργασίας».

Μερίδια αγοράς και αποτελέσματα

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΒΙΚΟΣ, η εταιρεία έχει ποσοστό 21% στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού στη χώρα, μερίδιο που την κατατάσσει στην 1η θέση της κατηγορίας, ενώ το μερίδιο αγοράς στα αναψυκτικά, κατά το 1ο τρίμηνο του 2017 σημείωσε αλματώδη αύξηση, ιδίως για τη Βίκος Cola. Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις των αναψυκτικών αυξήθηκαν κατά 40% το 2016, ενώ το 1ο τρίμηνο του 2017 η αύξηση «τρέχει» με +70%.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών το 2016 έφτασε στα 67,75 εκατ. ευρώ έναντι 64,23 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ για το 2017 ο κ. Σεπετάς εκτιμά ότι θα κλείσει με ενίσχυση 4-5% σ’ όλες τις κατηγορίες, συνολικά. Πάντως, το πρώτο τρίμηνο του 2017 «τρέχει» με αύξηση 10,55% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Στα 125 εκατ. ευρώ οι συνολικές επενδύσεις την 25ετία

Η εταιρεία ΒΙΚΟΣ απασχολεί σήμερα περί τα 300 άτομα ως μόνιμους υπαλλήλους – πέραν των εποχικών – ενώ πλέον σημαντικό βάρος δίνεται στην ανάπτυξη της αγοράς αναψυκτικών όπου τα περιθώρια αύξησης μεριδίων είναι πολύ μεγάλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα 25 χρόνια λειτουργίας της η ΒΙΚΟΣ έχει κάνει συνολικές επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας 28 γραμμές παραγωγής, 11 γραμμές εμφιάλωσης νερού, 17 γραμμές παραγωγής preforms και πωμάτων, τρία εργοστάσια και δύο logistic centers.

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία των αναψυκτικών, όπως τονίζει ο κ. Σεπετάς ο κύκλος εργασιών το 2016 ήταν πέριξ των 5 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2017 θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ, καθώς «τρέχει» με ρυθμούς ανάπτυξης περί το 70%. Είναι τα μόνα αναψυκτικά στη χώρα με φυσικό μεταλλικό νερό, με ότι συνεπάγεται αυτό, ενώ πρόσφατα παρουσίασε τη νέα γκάμα, Φυσικά Μεταλλικά Αναψυκτικά «Βίκος» με γλυκαντικά από το φυτό στέβια σε γεύσεις cola, πορτοκαλάδα και λεμονάδα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, το μερίδιο της ΒΙΚΟΣ στα αναψυκτικά ανέρχεται στο 2% πλέον, ενώ ειδικά στα προϊόντα cola το μερίδιό της βρίσκεται στο 1,8%. Σε ότι αφορά τις εξαγωγές, αποτελούν περίπου το 5% του τζίρου της εταιρείας, η οποία εξάγει σε χώρες όπως Γερμανία, ΗΠΑ, Κίνα, Κορέα, Κύπρο και Αλβανία.

Παραμένει το ποσοστό 25% στην ΕΨΑ

Στασιμότητα υπάρχει ως προς τη συμμετοχή, τη συνεργασία ή όποια άλλη εξέλιξη σχετικά με τη συμμετοχή της ΒΙΚΟΣ στη βιολιώτικη – ιστορική – εταιρεία παραγωγής αναψυκτιών ΕΨΑ, όπου συνεχίζει να κατέχει το 25%. Όπως σημειώνει ο κ. Σεπετάς, αυτή η συμμετοχή έγινε πριν η ΒΙΚΟΣ μπει στην κατηγορία του αναψυκτικού, ενώ για το μέλλον δεν αποκλείει τίποτα, παρ’ ότι παραδέχεται ότι οι δύο εταιρείες είναι πλέον… ανταγωνιστικές στο χώρο του αναψυκτικού.

Κοινωνική ευθύνη

Η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων ΒΙΚΟΣ έχει διαχρονικά σημαντική προσφορά σ’ ότι αφορά την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, δραστηριοποιούμενη πολλά χρόνια στην ενίσχυση της εθελοντική αιμοδοσία, έχοντας προβεί σε δωρεές μιας κινητής μονάδας αιμοληψίας και τριών ειδικών οχημάτων ασφαλούς μεταφοράς φιαλών αίματος.

Παράλληλα, υποστηρίζει πλήθος άλλων δραστηριοτήτων όπως το σωματείο «Διάζωμα», που συμβάλει ενεργά στην αποκατάσταση, συντήρηση και προβολή των αρχαίων θεάτρων, καθώς επίσης δεκάδες αθλητικές δραστηριότητες, μαραθώνιους, διάφορα τουρνουά, τοπικούς αθλητικούς συλλόγους κ.λπ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα