Νέες διώξεις για υποθέσεις εξοπλιστικών επί Παπαντωντίου

Η ανακρίτρια Διαφθοράς, Ηλιάνα Ζαμανίκα, που χειρίζεται υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, θα ζητήσει άμεσα την άσκηση ποινικών διώξεων για δύο κακουργήματα που αφορούν την θητεία του Γιάννου Παπαντωνίου στο υπουργείο Άμυνας και ενδεχομένως τροφοδοτήσουν με νέα στοιχεία την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, όσον αφορά τον πρώην υπουργό.

Η δικαστική λειτουργός πρόκειται τις αμέσως επόμενες ημέρες να ζητήσει από την Εισαγγελία Πρωτοδικών την άσκηση ποινικής δίωξης για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα για συγκεκριμένες υποθέσεις που αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, κυρίως την περίοδο υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου, δηλαδή την περίοδο 2002 και μετά.

Η απαγγελία των συγκεκριμένων κατηγοριών κρίνεται αναγκαία ώστε η ανακριτική διαδικασία να μπορέσει να ελέγξει πλήρως συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς και να αποτυπώσει την κίνηση χρημάτων, καθώς στα χέρια των ανακριτών υπάρχουν στοιχεία που φαίνονται «κρίσιμα» για δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων στην «μετά Άκη εποχή του υπουργείου Άμυνας».

Πληροφορίες από την Ευελπίδων αναφέρουν, πως τόσο η κ. Ζαμανίκα, όσο και ο επίκουρος ανακριτής Γιώργος Ευαγγέλου, αποφάσισαν να ζητήσουν τις νέες διώξεις, καθώς διαθέτουν πλήθος στοιχείων, πολλά εκ των οποίων προέρχονται από κατασχέσεις που έγιναν σε σπίτια εμπλεκομένων στην υπόθεση προμήθειας των φρεγατών, που ολοκληρώθηκε επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου, αλλά και καταθέσεις για την επίμαχη σύμβαση, τα οποία χρήζουν διερεύνησης και αξιολόγησης.

Επιθυμούν επίσης, να προχωρήσουν σε ελέγχους τραπεζικών λογαριασμών και χαρτογράφηση κινήσεων λογαριασμών με δικαστικά αιτήματα, στο πλαίσιο των διαδικασιών που αφορούν κατηγορούμενους για «ξέπλυμα χρημάτων».

Οι δύο ανακριτές, πριν δύο ημέρες, κάλεσαν σε κατάθεση τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, προκειμένου να καταγραφούν ενώπιον τους όσα υποστήριξε στην Βουλή, περί τριών νέων λογαριασμών του κ. Παπαντωνίου, για τους οποίους ενημέρωσαν την ελληνική Δικαιοσύνη οι αρχές της Ελβετίας.

Πληροφορίες επιμένουν ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει ενημερωθεί ήδη από τις ελβετικές αρχές για δύο λογαριασμούς και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο που συνδέονται με τον Γιάννο Παπαντωνίου. Ήδη, άλλωστε, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει υποβάλλει αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία από τις 22 Μαρτίου, προκειμένου να διαβιβαστούν στην Ελλάδα όλα τα στοιχεία των λογαριασμών και του συμβολαίου.

Μετά την εξέλιξη αυτή, οι εισαγγελείς Διαφθοράς ελέγχουν εξονυχιστικά όλα τα στοιχεία που είχαν συλλεχθεί, στο πλαίσιο της έρευνας που είχε διενεργηθεί για λογαριασμούς της συζύγου του κ. Παπαντωνίου, κ. Σταυρούλας Κουράκου, με βάση τις εγγραφές στην «λίστα Λαγκάρντ» καθώς φαίνεται να έχουν αμφιβολίες περί του ισχυρισμού του ζεύγους Παπαντωνίου ότι τα χρήματα αφορούσαν καταπίστευμα των παιδιών της κ. Κουράκου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα