Νέες διαδηλώσεις οργής στο Ιρακινό Κουρδιστάν

Νέες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί στο Ιρακινό Κουρδιστάν, κυρίως στην επαρχία Σουλεϊμανίγε, με τους διαδηλωτές να διαμαρτύρονται για τη διαφθορά και να ζητούν την παραίτηση της περιφερειακής κυβέρνησης, μία ημέρα μετά το ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων.

 

Στην πόλη της Σουλεϊμανίγε οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν στον αέρα όταν οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Σεράιλ.

«Σήμερα το πρωί οι δυνάμεις ασφαλείας περικύκλωσαν τους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Σουλεϊμανίγε και στη συνέχεια πυροβόλησαν στον αέρα για να τους διαλύσουν», διηγήθηκε ο Νάζαρ Μοχαμάντ, ένας από τους διοργανωτές των διαδηλώσεων.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έστησαν οδοφράγματα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κοντά στις έδρες των πολιτικών κομμάτων.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Ράνια και τη Κίφρι, στην επαρχία Σουλεϊμανίγε, όπως και στη Χαλάμπζα και τη Κοϊσίντζακ στην επαρχία Αρμπίλ.

Στην Κοϊσίντζακ οι διαδηλωτές πυρπόλησαν το γραφείο του δημάρχου και την έδρα του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PDK του Μασούντ Μπαρζανί). Στο Κίφρι εκατοντάδες διαδηλωτές κατέλαβαν την έδρα του ίδιου κόμματος, αφού έριξαν πέτρες εναντίον του κτιρίου.

«Είστε ανίκανοι. Ανίκανοι να υπερασπιστείτε τις αμφιλεγόμενες επαρχίες και ανίκανοι να διοικήσετε την επαρχία του Κουρδιστάν», δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές.

Στη Χαλάμπζα εκατοντάδες διαδηλωτές έφτασαν έως την έδρα του Κόμματος Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (UPK, που ιδρύθηκε από τον Τζαλάλ Ταλαμπανί) και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Αγανακτισμένοι λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης της οικονομίας μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που διενεργήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου και προκάλεσε ο πρώην πρόεδρος Μασούντ Μπαρζανί, το οποίο δεν αναγνώρισε η Βαγδάτη, οι διαδηλωτές χθες Δευτέρα έβαλαν φωτιά στα κεντρικά γραφεία του PDK, του UPK, του κόμματος Γκοράν (Goran), της Ισλαμικής Ένωσης και της Ισλαμικής Ομάδας, στην πόλη Πιραμαγκρούν, 30 χιλιόμετρα από τη Σουλεϊμανίγε.

Στις 25 Σεπτεμβρίου, ο πρώην πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί οργάνωσε ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, παρά την αντίθεση της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης που επιθυμεί η αυτόνομη αυτή περιφέρεια στο βόρειο τμήμα της χώρας να συνεχίσει να αποτελεί τμήμα του Ιράκ. Στο δημοψήφισμα το «Ναι» επικράτησε με συντριπτική πλειοψηφία, αλλά η Βαγδάτη ουδέποτε αναγνώρισε το αποτέλεσμα ή το ίδιο το δημοψήφισμα.

Μετά το δημοψήφισμα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατέλαβε διαφιλονικούμενα ανάμεσα στη Βαγδάτη και την Αρμπίλ εδάφη, κυρίως την πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Κιρκούκ, επιφέροντας ισχυρό πλήγμα στα όνειρα οικονομικής ανεξαρτησίας των Κούρδων του Ιράκ.

Το ιρακινό Κουρδιστάν βρισκόταν ήδη σε δύσκολη οικονομική κατάσταση πριν από το δημοψήφισμα λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, του κυριότερου πόρου του.

ΑΠΕ -ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα