Νέα ψηφοφορία στη διάσκεψη για το εάν θα αρχίσει άμεσα ή αύριο η συνεδρίαση της Ολομέλειας

Μέχρι τέλους επέμεινε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη θέση της κόντρα στις επιθυμίες της κυβέρνησης, προτείνοντας να συγκληθεί την Παρασκευή η Ολομέλεια της Βουλής. Η πρότασή της δεν πέρασε, αλλά τέθηκε το θέμα της απόλυτης πλειοψηφίας.

Στη Διάσκεψη των Προέδρων, που ξεκίνησε στις 22:40, η πρόεδρος της Βουλής, αφού «ανέκρινε» τον Γιώργο Σταθάκη για το γιατί βιάζεται η κυβέρνηση να ψηφιστεί η συμφωνία, τελικά φάνηκε ότι δεν πείστηκε. Ετσι πρότεινε να ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής η συζήτηση στην Ολομέλεια και να έχει διάρκεια 10 ωρών. Νωρίτερα, ο Νίκος Φίλης είχε προτείνει να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό η διαδικασία και να ολοκληρωθεί με ψηφοφορία στις 3 τα ξημερώματα, ενώ ο Αλέξης Μητρόπουλος πρότεινε μεν να ξεκινήσει επίσης άμεσα, αλλά όχι με τρίωρη συζήτηση, αλλά για 6-7 ώρες, προκειμένου να συζητηθεί ενδελεχώς το μνημόνιο. Στην ψηφοφορία, 10 τάχθηκαν υπέρ της άμεσης σύγκλησης της Ολομέλειας και 8 τάχθηκαν υπέρ της συνεδρίασης το πρωί της Παρασκευής, ενώ δύο ψήφισαν «παρών».

Ομως, η κ. Κωνσταντοπούλου έθεσε το ζήτημα της απόλυτης πλειοψηφίας και η συζήτηση διακόπηκε για 10 λεπτά προκειμένου να διευκρινιστεί το θέμα.

Επειτα από αίτημα της προέδρου της Βουλής, στη διάσκεψη πήγε και ο Γιώργος Σταθάκης, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Η κ. Κωνσταντοπούλου «βομβάρδισε» με ερωτήσεις τον υπουργό, ο οποίος αναφέρθηκε στο αυριανό Eurogroup, στο πρόγραμμα ψήφισης της συμφωνίας των άλλων ευρωπαϊκών κοινοβουλίων και στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για την κύρωση της συμφωνίας. «Επομένως ήταν επιλογή της κυβέρνησης και δεν το ζητά κανείς να ψηφιστεί μέχρι κάποια ώρα», συμπέρανε η κ. Κωνσταντοπούλου. «Δεν δόθηκε συγκεκριμένος λόγος από την κυβέρνηση για να επισπευσθεί η διαδικασία. Με κατάπληξη ακούω από τον υπουργό ότι είναι πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προλάβει, σαν να υιοθετεί το ελληνικό κοινοβούλιο πρώτο ασθμαίνοντας αυτά που κάποιοι επιβάλλουν στο λαό», πρόσθεσε και πρότεινε να ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής η Ολομέλεια, καθώς όπως είπε θα ήταν άκρως παραβιαστικό της δημοκρατικής διαδικασίας να γίνει συζήτηση 3 ωρών για ένα μνημόνιο 400 σελίδων.

Μετά από την ψηφοφορία, στην οποία υπερψηφίστηκε η πρόταση της άμεσης σύγκλησης της Ολομέλειας, η κ. Κωνσταντοπούλου χαμογελώντας σημείωσε «Αν οι δύο που ψήφισαν παρών είχαν στηρίξει την πρόταση μου, θα ξεκινούσε αύριο η Ολομέλεια, καθώς θα υπερίσχυε η ψήφος της προέδρου».

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα