Νέα υποχώρηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου

Συνεχίζεται η υποχώρηση της τουρκικής λίρας έναντι των υπολοίπων νομισμάτων και στις σημερινές συναλλαγές (το πρωί της Τρίτης), με το νόμισμα να διαμορφώνεται πλέον στις 6,1750 έναντι του δολαρίου.

Τη Δευτέρα διαμορφωνόταν στις 6,1200 έναντι του αμερικανικού νομίσματος, έχοντας υποχωρήσει σχεδόν στις 6,3 λίρες, προτού ανακάμψει λίγο αργότερα.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι επενδυτές επιχειρούν να δουν τα αποτελέσματα των προσπαθειών της Τουρκίας να διαχειριστεί την κόντρα της με τις ΗΠΑ, μετά από την προειδοποίηση του Τούρκου υπουργού Οικονομικών, Berat Albayrak, ότι οι αμερικανικές εμπορικές κυρώσεις εναντίον της χώρας του, θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τη Μέση Ανατολή.

Το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, αφού παρέμεινε κλειστό από τις 21 έως και τις 24 Αυγούστου, σημείωσε χθες άνοδο, με τον βασικό δείκτη BIST 100 να κερδίζει 1,2%.

Η διαμάχη των ΗΠΑ με την Άγκυρα σχετικά με τον Αμερικανό πάστορα εξακολουθεί να πιέζει το τουρκικό νόμισμα το οποίο από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τους Financial Times, έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας του.

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών μετά τη συνάντηση του στο Παρίσι με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire, πραγματοποίησε πάντως νέα επίθεση κατά των ΗΠΑ μετά τις τελευταίες κυρώσεις του προέδρου Trump σε βάρος της Τουρκίας.

“Αυτά τα βήματα ελήφθησαν με πολιτική υποκίνηση και δεν θα επηρεάσουν μόνο το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα αλλά και το παγκόσμιο εμπόριο και την περιφερειακή σταθερότητα”, τόνισε ο Albayrak.

Οι επενδυτές περιμένουν παράλληλα τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας εν μέσω εντεινόμενων ανοδικών πιέσεων στον πληθωρισμό. Η επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας είναι στις 13 Σεπτεμβρίου, με τους αναλυτές να συμφωνούν ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε σύσφιξη της πολιτικής της.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα