Νέα τραγωδία στα ανοιχτά της Μεσογείου – 15 μετανάστες νεκροί , 2.700 διασωθέντες

nea-tragwdia-10-nekroi-prosfuges-oi-5-paidia.w_hrΝέα τραγωδία στα ανοιχτά της Μεσογείου με 15 μετανάστες νεκρούς και 2.700 διασωθέντες ανακοίνωσε το ιταλικό λιμενικό σώμα το οποίο είναι αρμόδιο για τον συντονισμό των επιχειρήσεων διάσωσης .

Στις επιχειρήσεις διάσωσης συμμετείχαν πλοία του ιταλικού λιμενικού σώματος, του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, πλοία που συμμετέχουν στη ναυτική επιχείρηση Σοφία της ΕΕ εναντίον των διακινητών, σκάφη ανθρωπιστικών οργανώσεων κι ένα εμπορικό πλοίο.

Οι μετανάστες διασώθηκαν από 19 επικίνδυνα παραφορτωμένες λαστιχένιες λέμβους και τέσσερις μικρές βάρκες, όπως ανέφερε το ιταλικό λιμενικό σώμα.

Την περασμένη εβδομάδα διασώθηκαν 14.000 μετανάστες μέσα σε μόλις πέντε ημέρες, γεγονός που αποδόθηκε στις καλές συνθήκες που επικρατούσαν στη θάλασσα.

Το επίκεντρο της προσοχής στη σοβαρότερη κρίση προσφύγων και μεταναστών με την οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη η Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει μεταφερθεί και πάλι στην Ιταλία, στην οποία έχουν φθάσει φέτος περίπου 93.000 άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών στη Ρώμη. Κατά στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών από την αρχή της χρονιάς ως την 1η Σεπτεμβρίου είναι ακόμη υψηλότερος: 117.590 άνθρωποι. Ο αριθμός αυτός βρίσκεται πάντως στο ίδιο επίπεδο με εκείνον που καταγραφόταν το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς.

Ωστόσο η αναλογία των θυμάτων μεταξύ των μεταναστών που αποτολμούν το επικίνδυνο ταξίδι από τις ακτές της βόρειας Αφρικής προς την Ιταλία αυξήθηκε πολύ, σε 1 στους 42, από 1 στους 52 πέρυσι, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα