Νέα σελίδα στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιταλίας

Νέα σελίδα στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιταλίας μετά και τη έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου των δύο χωρών που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον, όπως είχε συμφωνηθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε και την συνάντηση που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τράμπ.

Η Ιταλία και οι ΗΠΑ αποφάσισαν να συμπορευτούν και να συνεχίσουν στις προσπάθειες σταθεροποίησης και ενίσχυσης της ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου ύστερα από διήμερες συνομιλίες που είχαν αντιπροσωπείες από τις δύο χώρες στις 19 και 20 Νοεμβρίου.

Οι τέσσερεις πυλώνες συνεργασίας των δύο χωρών όπως περιγράφονται στο κοινό ανακοινωθέν είναι η προώθηση λύσης για μια ενιαία και σταθερή Λιβύη σε συνέχεια της Διάσκεψης του Παλέρμο, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας στο πλαίσιο της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας στην ΕΕ και τέλος επένδυση σε κοινές και πολυμερείς προσπάθειες βελτίωσης της συνεργασίας στους τομείς ασφάλειας και άμυνας στην περιοχή της Μεσογείου.

Το νέο και πολύ σημαντικό αυτό βήμα στην εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών εγκαινιάστηκε μέσα από το Στρατηγικό Διάλογο όπου συμμετείχαν από πλευράς ΗΠΑ ο υφυπ. Πολιτικών υποθέσεων David Hale και ο πρώτος τη τάξει αναπληρ. Υφυπουργός για την αμυντική πολιτική David Trachteberg ενώ από ιταλικής πλευράς συμμετείχαν ο γενικός διευθυντής του υπ. Εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις Sebastiano Cardi και ο διευθυντής για πολιτικά-στρατιωτικά θέματα του Διπλωματικού γραφείου ΥΠΑΜ, αντιναύαρχος Gianfraco Annunziana.

Αντίστοιχη έναρξη του Στρατηγικού διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί στη Ουάσιγκτον στις αρχές Δεκεμβρίου.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα