Νέα ρύθμιση χρεών έως 24 δόσεις στο Δημόσιο

Την ευκαιρία να υπαχθούν για δεύτερη φορά στην πάγια ρύθμιση και να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε 12 μηνιαίες δόσεις ή ακόμη και μέχρι 24 δόσεις έχουν χιλιάδες φορολογούμενοι.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για οφειλέτες, οι οποίοι ενώ είχαν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση, σταμάτησαν στην πορεία να πληρώνουν τις δόσεις με αποτέλεσμα να χάσουν τη ρύθμιση.

Τη δεύτερη ευκαιρία ρύθμισης έως και σε 12 ή 24 δόσεις, για τις ίδιες οφειλές, παρέχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η οποία με έγγραφό της διευκρινίζει ότι εάν ένας οφειλέτης χάσει την πάγια ρύθμιση του ν. 4152/2013 μπορεί στη συνέχεια να εντάξει το εναπομείναν, ανεξόφλητο, υπόλοιπο της ίδιας οφειλής του στην πάγια ρύθμιση του ν. 4174/2013 (του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών. Μπορεί επίσης να ισχύσει και το αντίθετο. Δηλαδή εάν ένας οφειλέτης χάσει την πάγια ρύθμιση του ν. 4174/2013 (του Κ.Φ.Δ.) έχει το δικαίωμα να εντάξει το εναπομείναν, ανεξόφλητο, υπόλοιπο της ίδιας οφειλής του στην πάγια ρύθμιση του ν. 4152/2013.

Η ΑΑΔΕ διευκρινίζει:

Mε τις τρέχουσες ρυθμίσεις, στους οικονομικά αδύναμους οφειλέτες παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης των βεβαιωμένων στη φορολογική Διοίκηση οφειλών τους σε πρόγραμμα τμηματικής καταβολής έως 12 ή 24 ισόποσων μηνιαίων δόσεων ανάλογα με το είδος φόρου, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στις διατάξεις για την πάγια ρύθμιση.

Ισχύουν, επίσης, οι διατάξεις του άρθρου 43 του ν. 4174/2013 με τις οποίες παρέχεται η δυνατότητα στους οφειλέτες του Δημοσίου, να υπαγάγουν σε πρόγραμμα τμηματικής καταβολής το σύνολο των βεβαιωμένων στις Φορολογικές Αρχές οφειλών τους που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Οι ανωτέρω οφειλές δύναται να ρυθμιστούν σε μηνιαίες δόσεις, έως δώδεκα (12), κατ’ εξαίρεση παρέχεται η δυνατότητα καταβολής σε μηνιαίες δόσεις έως τις εικοσιτέσσερις (24) για οφειλές που καταβάλλονται εφάπαξ.

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση χορηγείται άπαξ ανά οφειλέτη και για τις οφειλές που δύναται να υπαχθούν σε αυτήν για τις οποίες έχει ευθύνη καταβολής.

Εντούτοις, εάν έχει απολεσθεί ρύθμιση του πρώτου άρθρου του Ν. 4152/2013 βεβαιωμένων οφειλών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, τότε υφίσταται η δυνατότητα υπαγωγής αυτών σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής κατά τις διατάξεις του άρθρου 43 του ν. 4174/2013.

Και αντίστροφα, εάν έχει απολεσθεί ρύθμιση του άρθρου 43 του ν. 4174/2013, τότε υφίσταται η δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση της υποπαραγράφου Α2 του πρώτου άρθρου του ν. 4152/2013 για τις ίδιες οφειλές.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα