Νέα πυρά Ερντογάν κατά ΕΕ και Ελλάδας

Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στο πορτογαλικό τηλεοπτικό δίκτυο RTP, ανακινεί μέσω σκληρών δηλώσεων το θέμα των οκτώ στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα πέρυσι, λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ στην Αθήνα.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε ανοησία την απάντηση της Ελλάδας περί σεβασμού της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και επιμένει να μεταφράζει τη μη έκδοσή των στρατιωτικών ως στήριξη της Ελλάδας στους «τρομοκράτες».

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυστυχώς κάποιοι που είναι στο ΝΑΤΟ και έχουν καταφύγει εκεί. Τώρα, πώς να το εξηγήσουμε αυτό; Βλέπουμε τον πραξικοπηματία αξιωματικό ή τον στρατηγό να διαφεύγει σε χώρες με τις οποίες είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ. Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 10 στην Ελλάδα και ξέρετε τι μας λένε; ‘Αυτό το θέμα είναι θέμα της δικαιοσύνης, εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε στη δικαιοσύνη’» ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος.

«Τι ανοησίες είναι αυτές; Θέτεις σε ισχύ μια διοικητική απόφαση και κλείνεις την υπόθεση. Γιατί; Γιατί αυτοί είναι πραξικοπηματίες. Εσύ, γιατί υπερασπίζεσαι έναν τρομοκράτη; Αυτός είναι τρομοκράτης, άρα τι πρέπει να τον κάνει αυτή η χώρα; Και εφόσον έχουμε μεταξύ μας μια συμφωνία για την έκδοση εγκληματιών, εσύ πρέπει να μας τον στείλεις πίσω, να μας τον δώσεις».

Επίσης, υποστήριξε για άλλη μία φορά ότι οι οκτώ στρατιωτικοί είναι «εγκληματίες» και εγκάλεσε την Αθήνα ότι δεν θέλει να εξετάσει το αίτημα να δοθούν στην Τουρκία για να δικαστούν.

«Δώσε τον σε μας να τον δικάσουμε, εσύ γιατί τον δικάζεις; Για ποιο λόγο έχουμε κάνει τότε με σας τη συμφωνία για την έκδοση εγκληματιών; Δηλαδή, πρέπει πρώτα απ’ όλα αυτό να εξετάσουμε αυτό. Δυστυχώς, δεν θέλουν να το συζητήσουν. Γιατί δεν τους συμφέρει» είπε.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι «η Τουρκία είναι πολιτισμένη, είναι μια χώρα που τηρεί το διεθνές δίκαιο και εμείς σε καμία περίπτωση δεν έχουμε θέμα να δεχθούμε τις κατηγορίες».

Με σκληρά λόγια αναφέρθηκε και στη Γερμανία, επαναλαμβάνοντας τους χαρακτηρισμούς περί φασιστών, λέγοντας «τα είπα και τα επαναλαμβάνω».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα