Νέα μέλη ΣΑ: Βέβαιοι το Βέλγιο και η Γερμανία μετά την απόσυρση Ισραήλ

Βέβαιο θεωρείται πλέον ότι η Γερμανία θα εξασφαλίσει τον Ιούνιο μια θέση χώρας μη-μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας του Ισραήλ, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel.

Η Γερμανία και το Βέλγιο είναι πλέον οι μόνες υποψήφιες χώρες για τις δύο κενές θέσεις που προβλέπονται για την δυτική Ευρώπη και άλλες περιοχές για την περίοδο 2019-2020, πρέπει ωστόσο να συγκεντρώσουν τις ψήφους των δύο τρίτων της Γενικής Συνέλευσης.

Όπως αναφέρει το περιοδικό, επικαλούμενο διπλωματικούς κύκλους, το Ισραήλ απέσυρε το ενδιαφέρον του λόγω περιορισμένης πιθανότητας επιτυχίας.

Ωστόσο, ο νέος Αμερικανός πρέσβης στη Γερμανία Ρίτσαρντ Γκρενέλ είχε υποστηρίξει τον Μάρτιο πως με τη μεσολάβηση της Ουάσινγκτον, είχε κλειστεί τη δεκαετία του 1990 μια συμφωνία με τα κράτη της ομάδας των χωρών της Δυτικής Ευρώπης και άλλων περιοχών, προκειμένου να αφεθεί το Ισραήλ να διεκδικήσει χωρίς αντίπαλο μια έδρα στο ΣΑ.

Ο Γκρενέλ, εκπρόσωπος της μόνιμης αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ από το 2001 μέχρι το 2009, είχε αναφερθεί στο θέμα αυτό μέσω Twitter τη 14η Μαρτίου: «Το Ισραήλ περίμενε 19 χρόνια! ΟιΗΠΑ πρέπει να απαιτήσουν η Ευρώπη να κρατήσει τον λόγο της», είχε γράψει.

Γερμανοί διπλωμάτες αρνήθηκαν ότι είχε κλειστεί οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία. Η ισραηλινή αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την ανάρτηση του Γκρενέλ στο Twitter.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα