Νέα κατρακύλα για τα ασιατικά χρηματιστήρια

Στο βαθύ κόκκινο κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια την Πέμπτη ακολουθώντας τις βαριές απώλειες της Wall Street χθες στον απόηχο ορισμένων απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων και ενώ επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας καθώς η Fed συνεχίζει τις αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων.

Το κλίμα επιβαρύνουν ταυτόχρονα οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για το παγκόσμιο εμπόριο εν μέσω της κλιμακούμενης διένεξης ΗΠΑ – Κίνας καθώς και η πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη μετά την άρνηση της ιταλικής κυβέρνησης να προσαρμόσει τον προϋπολογισμό της.

Ο ιαπωνικός Nikkei σημειώνει βουτιά 3,8% στις 21.254,50 μονάδες μετά τις δηλώσεις ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου της κεντρικής τράπεζας της χώρας για την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Masazumi Wakatabe δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να εξετάζει εάν πρέπει να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής σε προληπτικό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις των τιμών και τον κίνδυνο μιας φούσκας. “Αν και δεν πρέπει να αγνοούμε τελείως τις διακυμάνσεις των τιμών, η υιοθέτηση ισχυρών μέτρων για να αντιμετωπίσουμε μια φούσκα θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία σε μια σοβαρή ύφεση”, δήλωσε σε ομιλία του σε ιαπωνικό πανεπιστήμιο.

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται και τα κινεζικά χρηματιστήρια με τον Shanghai Composite να χάνει 1,2%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει βουτιά 2%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημειώνει βουτιά 2,3% μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι το ΑΕΠ της χώρας αναπτύχθηκε κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση και 2% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX 200 χάνει 2,8% παρά την ανακοίνωση της Fitch Rating ότι επιβεβαιώνει την πιστοληπτική αξιολόγηση AAA της χώρας. Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας, Josh Frydenberg εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση της Fitch επισημαίνοντας ότι η Αυστραλία παραμένει σε μια ομάδα μόλις 10 κρατών που συνεχίζουν να έχουν την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα