Νέα ιστορικά υψηλά για τους S&P και Nasdaq

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, στα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ και στις επαφές Τραμπ στην Ευρώπη.

Όπως αναμενόταν, οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ αποφάσισαν να επεκτείνουν τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής αργού έως τον Μάρτιο του 2018 αντί για τα τέλη του 2017. Ωστόσο η απόφαση της εννεάμηνης παράτασης δεν κατάφερε να κρατήσει σε ανοδική τροχιά την τιμή του πετρελαίου καθώς οι επενδυτές προσδοκούσαν στη συμφωνία να συμπεριλαμβάνεται επιπλέον μείωση της παραγωγής.

Η διάψευση των προσδοκιών οδήγησαν τον μαύρο χρυσό WTI σε «βουτιά» 4,8% στα 48,90 δολάρια ανά βαρέλι.

Παράλληλα, ικανοποίησαν τα στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ καθώς οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν λιγότερο απ’ όσο ανέμεναν οι αναλυτές και συγκεκριμένα κατά 1.000 στις 234.000 αιτήσεις.

Επιπλέον, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε τον Απρίλιο στις ΗΠΑ στα 67,6 δισ. δολάρια από 65,1 δισ. δολάρια τον προηγούμενο μήνα.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει τις συναντήσεις του στις Βρυξέλλες με ηγέτες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με αναλυτές, πρωταρχικός στόχος του Ντόναλντ Τραμπ είναι να πιέσει τα μέλη του ΝΑΤΟ να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις και να αυξήσουν τις εισφορές τους. Υπενθυμίζεται ότι χθες οι 28 χώρες μέλη του NATO αποφάσισαν να ενταχθούν στον διεθνή συνασπισμό των ΗΠΑ κατά του ISIS.

Παράλληλα, παραμένει στο προσκήνιο ο απόηχος από τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed. Οι αξιωματούχοι έκριναν ότι σύντομα θα είναι κατάλληλη μια νέα σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,33% στις 21.082 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,44% στις 2.415 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,69% στις 6.205 μονάδες.

Σημειώνεται ότι οι S&P και Nasdaq έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά.

Στον βιομηχανικό δείκτη τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των UnitedHealth (+1,4%) και Travelers (+1,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των general Motors (-1,3%) και DuPont (-1,2%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο αν και είχε φτάσει νωρίς το πρωί να υποχωρεί σε χαμηλό 6,5 μηνών έναντι του ευρώ, τελικά ενισχύθηκε οριακά 0,1% στο 1,1208 δολ. από 1,1219 την προηγούμενη μέρα.

Επιπλέον, στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,3% στα 1.256 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» μία μονάδα βάσης στο 2,25%.

euro2day.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα