Νέα ευρήματα σε δημοσκόπηση της MRB

Νέα δημοσκόπηση που δείχνει τις τάσεις της κοινωνίας αναφορικά με την πρόθεση ψήφου αλλά και μία σειρά από ζητήματα, δίνει στη δημοσιότητα η MRB.

Η συγκεκριμένη μέτρηση αποτελείται από την πανελλαδική έρευνα σε 2.000 πολίτες με δικαίωμα ψήφου, με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων (face to face) και καταγράφει τη σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας (χρόνος διεξαγωγής 22 έως 29 Ιουνίου 2018).

Η πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου και στα στοιχεία που καταγράφηκαν στις τάσεις της MRB, η ΝΔ προηγείται με διαφορά 9,8% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Συγκεκριμένα, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 31% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 21,2%. Ακολουθούν: Κίνημα Αλλαγής 8,9%, Χρυσή Αυγή 7,1%, ΚΚΕ 5,8%, Ενωση Κεντρώων 2,9%, Ανεξάρτητοι Ελληνες 1,8%, Ελληνική Λύση 1,1%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%.

«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 3,4% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 15,8%. Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ: 7,2% και Λευκό-Άκυρο-Αποχή: 8,6%.

Στην παράσταση νίκης, προηγείται με 55,4% η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 19,6%.

Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 15,9%. Ακολουθούν «Άλλο κόμμα» με ποσοστολό 5,1% και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» με ποσοστό 3,9%.

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 36,7% απαντά η ΝΔ, το 25,3% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 30,3% κανένα κόμμα.

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 46,9% απαντά ΣΥΡΙΖΑ και το 26,8% απαντά ΝΔ.

Δείτε την κάρτα με τις συσπειρώσεις/μετακινήσεις ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ

Δείτε την κάρτα με τις συσπειρώσεις/μετακινήσεις ψηφοφόρων της ΝΔ

Το ζήτημα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών

Στο ερώτημα πότε θα θέλετε να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, το 48% απαντά να προκηρυχθούν πρόωρα, το 43,4% να προκηρυχθούν στο τέλος της τετραετίας (Σεπτέμβριος 2019), ενώ στο ερώτημα πότε πιστεύετε ότι θα προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, το 36,6% απαντά ότι θα προκηρυχθούν πρόωρα, ενώ το 53,6% εκτιμά ότι θα προκηρυχθούν στο τέλος της τετραετίας (Σεπτέμβριος 2019).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζoυν και τα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας;».

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 22,8% των ερωτηθέντων και ο αρχηγός της ΝΔ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 32,6%.«Κανένας από τους δύο» απαντά το 40,1%.

Στον πίνακα που ακολουθεί δείτε πώς διαμορφώνεται στις τάσεις Ιουνίου 2018 της MRB η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών.

Οι πολίτες απαντούν για την οικονομική κρίση

Στις εκτιμήσεις σε σχέση με την εργασία στους επόμενους 12 μήνες και στο ερώτημα «ποια από τις παρακάτω φράσεις σας εκφράζει περισσότερο όσον αφορά τη σχέση σας με τη δουλειά σας», το 22,5% των πολιτών απαντά ότι «θα διατηρήσω τη δουλειά μου, αλλά με μικρότερες απολαβές».

Στο ερώτημα αν «οι θυσίες των πολιτών θα πιάσουν τόπο και θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία γενικά», το 65,2% απαντά «Μάλλον όχι-Σίγουρα όχι» και το 25,4% «Σίγουρα Ναι-Μάλλον Ναι», ενώ στο ερώτημα «αν θα υπάρξει βελτίωση και ανακούφιση προσωπικά και για την οικογένειά τους», οι πολίτες απαντούν 65,3% «Μάλλον όχι και σίγουρα όχι» και 24% «Σίγουρα ναι-Μάλλον ναι».

Το 63,2% απαντά «Σίγουρα όχι-Μάλλον όχι» στο ερώτημα «αν σας δινόταν η ευκαιρία να φύγετε από τη χώρα θα το κάνατε;». Οι θετικές απαντήσεις αγγίζουν το 34,6%.

Στις εκτιμήσεις σε σχέση με το οικογενειακό εισόδημα οι πολίτες σε ποσοστό 69% απαντούν ότι ανταποκρίνονται με πολύ μεγάλη δυσκολία ή μόλις που καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις βασικές προσωπικές-οικογενειακές οικονομικές υποχρεώσεις, ενώ ποσοστό 11,4% δηλώνει ότι αδυνατεί πλήρως ή σχεδόν πλήρως να ανταποκριθεί στις βασικές προσωπικές-οικογενειακές οικονομικές υποχρεώσεις.

Οι πολίτες θεωρούν ότι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι: Ανεργία 62,4%, Φορολογικό σύστημα 44,2%, Οικονομική ανάπτυξη 32,6%

Η λέξη «οργή» σε ποσοστό 58,3% εκφράζει περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας, ακολουθεί η «ντροπή» με ποσοστό 52,5% και ο «φόβος» με 39,8%.

Σε ό,τι αφορά τους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας», το 86,4% απαντά «Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα».

Το 2% απαντά ότι είναι «Πολύ καλά-Αρκετά καλά».

Στο ερώτημα, «πώς κρίνετε σε γενικές γραμμές σήμερα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας», το 87,2% απαντά «Πολύ κακή – κακή».

Αξιολόγηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Στο ερώτημα «με βάση αυτά που γνωρίζετε, έχετε ακούσει, έχετε διαβάσει, πώς κρίνεται συνολικά τη Συμφωνία», το 68,3 απαντά «μάλλον αρνητικά/σίγουρα αρνητικά», ενώ το 12,8% «σίγουρα θετικά/μάλλον θετικά».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα