Νέα επίθεση Τραμπ στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ίσως έβρισκε υπερβολικά ζεστό τον καιρό για να παίξει γκολφ χθες το πρωί, καθώς επέλεξε να εξαπολύσει μία νέα φραστική επίθεση μέσω Twitter κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς. Ωστόσο, τα σχόλιά του ανέβασαν το πολιτικό θερμόμετρο στον Λευκό Οίκο, μεταδίδει το ABC News.

“Δύο έρευνες που διήρκησαν πολύ, από την εποχή του Ομπάμα σε βάρος δύο πολύ γνωστών Ρεπουμπλικάνων που είναι μέλη του Κογκρέσου ολοκληρώθηκαν με την δημοσιοποίηση κατηγοριών από το υπουργείο Δικαιοσύνης του Τζεφ Σέσιονς, λίγο πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές,” έγραψε χθες χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Τραμπ στο Twitter. Ο ίδιος, έκανε αναφορά στους Ρεπουμπλικάνους Ντάνκαν Χάντερ (Καλιφόρνια) και Κρις Κόλινς (Νέα Υόρκη) οι οποίοι έχουν διωχθεί από ομοσπονδιακούς δικαστές, σε ξεχωριστές υποθέσεις διαφθοράς.

“Δύο εύκολες νίκες, τώρα υπό αμφισβήτηση επειδή δεν υπάρχει αρκετός χρόνος. Καλή δουλειά Τζεφ,” σχολίασε επικριτικά στην ίδια ανάρτηση, ο πρόεδρος Τραμπ.

Ο Χάντερ μαζί με την σύζυγό του κατηγορήθηκαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα για παράνομη χρήση και πληρωμή προσωπικών εξόδων, από χρήματα προεκλογικής εκστρατείας. Με τα χρήματα αυτά φαίνεται ότι έχει πληρωθεί το κόστος πολυτελών διακοπών και ινστιτούτων αισθητικής, αλλά και τα έξοδα πλούσια οικογενειακά γεύματα.

Στον Κόλινς απαγγέλθηκαν κατηγορίες σχετικές με διαφθορά στις αρχές του καλοκαιριού. Ο ίδιος, ακύρωσε την προσπάθεια της επανεκλογής του και ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από το Κογκρέσο, με την λήξη της θητείας του. Τόσο ο Χάντερ, όσο κι ο Κόλινς ήταν τα δύο μέλη του Κογκρέσου που εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην προεδρική υποψηφιότητα του Τραμπ, το 2016. Οι ίδιοι, απορρίπτουν τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί σε βάρος τους. Δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν ο πρόεδρος Τραμπ πιστεύει πως η απαγγελία των κατηγοριών είναι παραπλανητική, σε συνδυασμό με τον χρόνο που αυτές απαγγέλθηκαν.

Ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκε σε αιτήματα σχολιασμού των αναρτήσεων του προέδρου Τραμπ στο Twitter. “Οι Δημοκρατικοί, κανένας από τους οποίους δεν έχει ψηφίσει τον Τζεφ Σέσιονς, θα πρέπει να τον αγαπούν τώρα. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και με τον Τζέιμς Κόμεϊ που ψεύδεται. Οι Δημοκρατικοί τον μισούσαν, ήθελαν να φύγει από την θέση του και τον θεωρούσαν αποκρουστικό. – ΜΕΧΡΙ ΕΓΩ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΣΩ! Αμέσως έγινε ένας θαυμάσιος άνθρωπος, μία φιγούρα αγίου. Πραγματικά αρρωστημένο!” Έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Μία εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, φαίνεται να υποστηρίζει τον Σέσιονς. Ο υπουργός, είχε ανακοινώσει τον προηγούμενο μήνα ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει να είναι ελεύθερο από την άσκηση πολιτικής επιρροής. Για τον λόγο αυτό και υποστήριξε την απαγγελία κατηγοριών κατά των δύο παραπάνω αναφερόμενων μελών του Κογκρέσου.

“Το υπουργείο Δικαιοσύνης, πρέπει πάντοτε να είναι απολιτικό κι ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων λαμβάνει τις κατηγορίες αυτές, υπόψη του σοβαρά,” δήλωσε η εκπρόσωπος του Ράιαν, Άσλι Στρονγκ στο ABC News. “Για περισσότερα, μπορείτε να ρωτήσετε τον ίδιο στις συνεντεύξεις Τύπου που έχει μέσα στην εβδομάδα.”

Μόλις έγινε γνωστή η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος των δύο μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ράιαν τους απομάκρυνε από τα καθήκοντα που είχαν στο πλαίσιο επιτροπών, μέχρι να ξεκαθαριστούν οι δικαστικές υποθέσεις τους. Μία εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης, αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναρτήσεις του προέδρου Τραμπ στο Twitter.

Ο πρόεδρος Τραμπ, έχει εδώ και μήνες ασκήσει κριτική στον Σέσιονς, τον οποίο και θεωρεί αναξιόπιστο, καθώς πιστεύει ότι απέτυχε να προσδιορίσει τις προτεραιότητες ερευνών του υπουργείου Δικαιοσύνης, κατά των πολιτικών εχθρών του Αμερικανού προέδρου.

Ο Τραμπ πιστεύει πως ο Σέσιονς δεν έπρεπε να αυτοεξαιρεθεί από την εποπτεία της έρευνας για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, που διεξάγει ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ. Την εποπτεία της έρευνας ασκεί ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν, που έχει επίσης δεχτεί κριτική από τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά και τους Ρεπουμπλικάνους στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

 

Πηγή: ABC News

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα