Νέα επίθεση του ISIS στο Παρίσι

Επέστρεψε ο εφιάλτης της τρομοκρατίας στο Παρίσι. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Ματαιώνονται οι σημερινές συγκεντρώσεις των υποψηφίων. Γνωστός ο δράστης στις αρχές. Εξετάζεται εάν είχε τυχόν συνεργούς.

Ένοπλος σταμάτησε το αυτοκίνητο του το βράδυ της Πέμπτης δίπλα σε σταθμευμένο περιπολικό στη λεωφόρο Σανζ Ελιζέ στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας και άρχισε να πυροβολεί. Από τα πυρά σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και τραυματίστηκαν δύο. Ο δράστης έπεσε επίσης νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ο ένοπλος ήταν γνωστός στις γαλλικές αρχές για την «ριζοσπαστικοποίησή» του και ότι είχε μάλιστα καταδικαστεί σε 15ετή φυλάκιση για τον πυροβολισμό δύο αστυνομικών το 2001.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού ανακοίνωσε ότι ο δράστης έχει ταυτοποιηθεί, ωστόσο δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί εάν είχε συνεργούς. «Η ταυτότητα του επιτιθέμενου είναι γνωστή και έχει ελεγχθεί» δήλωσε ο Φρανσουά Μολέν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Amaq που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος, ο δράστης ονομαζόταν «Αμπού Γιουσούφ, ο Βέλγος» και ήταν μαχητής της οργάνωσης.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο για αποτρόπαια πράξη τρομοκρατίας.

Η λεωφόρος ήταν κατάμεστη από Γάλλους και τουρίστες την ώρα της επίθεσης. Η αστυνομία εκκένωσε την περιοχή. Αστυνομικοί ερεύνησαν το σπίτι του νεκρού δράστη στο ανατολικό τμήμα του Παρισιού, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Πιέρ-Ανρί Μπραντέ είπε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να υπάρχουν και άλλοι δράστες.

Δύο 24ωρα πριν από τις εκλογές η επίθεση

Η επίθεση σημειώθηκε σχεδόν δύο 24ωρα πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί την Κυριακή. «Θα παραμείνουμε σε άκρα επιφυλακή, ιδιαίτερα σε σχέση με τις εκλογές» είπε ο Ολάντ.

Οι σημερινές προεκλογικές ομιλίες των υποψηφίων ανακοινώθηκε ότι ματαιώνονται.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα