Νέα εξέλιξη: Συνάντηση Τραμπ – Ρώσου πρεσβευτή τον περασμένο Απρίλιο

Σοβαρά εκτεθειμένος φαίνεται ότι είναι ο Ντόναλντ Τραμπ μετά τις αποκαλύψεις πολλών αμερικανιών ΜΜΕ ότι είχε συναντηθεί με τον Ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ τον περασμένο Απρίλιο στην Ουάσιγκτον.

Οι πληροφορίες των ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο τότε Ρεπουμπλικανός υποψήφιος συναντήθηκε με τον Σεργκέι Κίσλιακ στις 27 Απριλίου 2016 στο ξενοδοχείο Mayflower της Ουάσινγκτον, όπου βρισκόταν για να εκφωνήσει μια ομιλία σχετικά με το πρόγραμμά του αναφορικά με την εξωτερική πολιτική.

Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να υποβαθμίσει τους νέους ισχυρισμούς, διευκρινίζοντας ότι οι δύο άνδρες ενδέχεται να έχουν ανταλλάξει μια σύντομη χειραψία.

«Το περιοδικό “The national interest” διοργάνωνε μια εκδήλωση με θέμα την εξωτερική πολιτική και πριν από αυτήν μια δεξίωση», δήλωσε η Σάρα Σάντερς, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Ο Τραμπ έμεινε περίπου πέντε λεπτά στη δεξίωση προτού κατευθυνθεί απευθείας στο πόντιουμ», πρόσθεσε. «Δεν θυμόμαστε ποιον χαιρέτησε και δεν φέρουμε ευθύνη για τις προσκλήσεις ούτε ελέγχουμε προηγουμένως τους καλεσμένους», εξήγησε.

Σύμβουλος του Τραμπ παραδέχεται ότι συνάντησε τον Ρώσο πρεσβευτή πέντε μήνες πριν τις εκλογές

Την ίδια ώρα ένας πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε ότι συναντήθηκε με τον Ρώσο πρεσβευτή πέντε μήνες πριν τις εκλογές για να συζητήσουν τρόπους συνεργασίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού εξτρεμισμού.

Ο Τζέφρι «Τζέι Ντι» Γκόρντον είπε στη βρετανική εφημερίδα “The Independent” ότι συνάντησε τον Σεργκέι Κίσλιακ στο περιθώριο του συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών τον Ιούλιο και του μετέφερε την επιθυμία του Τραμπ για επανέναρξη της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών και το ενδιαφέρον του για μια πιθανή στρατιωτική συνεργασία για την καταπολέμηση του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία, αν και δεν αναφέρθηκαν λεπτομέρειες.

«[Θα έπρεπε] να συνεργαστούμε στενότερα κατά των ισλαμιστών εξτρεμιστών, να μην έχουμε καταστάσεις με ανθρώπους να έρχονται απ’ την Τσετσενία και να βάζουν βόμβες στο μαραθώνιο της Βοστώνης. Να ακούμε τους Ρώσους όταν μας προειδοποιούν για ύποπτους τρομοκράτες», είπε ο Γκόρντον για τη συνομιλία του με τον Ρώσο πρεσβευτή. «Περί αυτού επρόκειτο. [Η συζήτηση] κράτησε το πολύ πέντε λεπτά.»

Ο Τζέφρι «Τζέι Ντι» Γκόρντον στο βάθος, την εποχή που ήταν εκπρόσωπος του Πενταγώνου

Ο Γκόρντον, ο οποίος διετέλεσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου απ’ το 2005-2009, ήταν ένα απ’ τα άτομα του περιβάλλοντος του τότε Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, που μίλησαν με τον Κίσλιακ πριν και μετά τις εκλογές. Το ίδιο έκαναν και ο πρώην γερουσιαστής και νυν υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, ο (πρώην) σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μάικ Φλιν, ο γαμπρός του Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ κι ο Κάρτερ Πέιτζ, σύμβουλος της προεκλογικής του εκστρατείας.

Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη αρκετές έρευνες στις ΗΠΑ για τις καταγγελλόμενες ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές σε μια προσπάθεια να γείρει η πλάστιγγα υπέρ του Τραμπ καθώς και για πιθανές διασυνδέσεις μεταξύ της Μόσχας και ατόμων του περιβάλλοντος του.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ, Σεργκέι Κίσλιακ

Δύο μέρες μετά τη συνομιλία του Γκόρντον με τον Ρώσο πρεσβευτή και μια μέρα μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών στο Κλίβελαντ, η Wikileaks έφερε στο φως χιλιάδες emails της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος (DNC).

Τα emails αυτά -που υπέκλεψε κάποιος χάκερ με το ψευδώνυμο Guccifer 2.0- έφεραν σε πολύ δύσκολη θέση το DNC καθώς αποκάλυπταν ότι η θεωρητικά ουδέτερη Επιτροπή προτιμούσε να πάρει το χρίσμα η Χίλαρι Κλίντον κι όχι ο αντίπαλός της Μπέρνι Σάντερς.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Guccifer 2.0 συνδεόταν με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, αν και ο ίδιος το διέψευσε.

Για τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Μόσχα, Τζέιμς Κόλινς, δεν υπάρχει κάτι αφύσικο στο να θέλει ο Ρώσος διπλωμάτης να μιλήσει και με τα δύο κόμματα στις αμερικανικές εκλογές. Το πρόβλημα είναι αν έγιναν συμφωνίες κάτω απ’ το τραπέζι με τη μία απ’ τις δύο πλευρές ενόψει των εκλογών.

«Το πρόβλημα είναι ότι [η κυβέρνηση Τραμπ] δεν βγαίνει καθαρή μ’ αυτά που έκανε. Υπάρχουν τόσα ζητήματα ανοικτά για τις σχέσεις του Τραμπ με τη Ρωσία κι αυτό τραβάει καιρό τώρα.»

Ο Κόλινς λέει ότι η απροθυμία του Τραμπ και συνεργατών του να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τις διασυνδέσεις τους με τη Ρωσία συν την άρνηση του Τραμπ να αποκαλύψει τη φορολογική του δήλωση, ρίχνουν νερό στο μύλο των θεωριών συνωμοσίας.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα