Νέα εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας ανοίγει την κινεζική αγορά

Σε νέα εμπορική συμφωνία που κάνει προσιτή την κινεζική αγορά σε αμερικανικές εξαγωγές τροφίμων, ενέργειας, και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών κατέληξαν Ουάσιγκτον και Πεκίνο, σε μία κίνηση που συμβολίζει τη στροφή της κυβέρνηση Trump προς το ρεαλισμό όσον αφορά τη σχέση με τον ασιατικό γίγαντα.

Η συμφωνία 10 σημείων προβλέπει, μεταξύ άλλων, πως η Κίνα θα επιτρέψει εκ νέου την εισαγωγή βοδινού κρέατος από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να πωλούν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Ακόμα, αμερικανικές εταιρείες ηλεκτρονικών πληρωμών και πιστοληπτικών αξιολογήσεων θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν αιτήσεις για άδεια λειτουργίας στην Κίνα. Το πόσο θα ανοίξει πραγματικά η κινεζική αγορά στο αμερικανικό εμπόριο απομένει να φανεί στην πράξη.

Ως αντάλλαγμα, η Ουάσιγκτον δεσμεύεται ότι θα επανεξετάσει την απαγόρευση στην εισαγωγή κινέζικου μαγειρεμένου κοτόπουλου. Επιπλέον, σε μία πολιτικά συμβολική κίνηση, οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουν τη σημασία» της επενδυτικής πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» και ανακοίνωσαν πως θα στείλουν αντιπροσωπεία στη σχετική σύνοδο που θα λάβει χώρα στο Πεκίνο την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Στη σύνοδο θα λάβουν μέρος σχεδόν 30 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείου Xinhua, ανάμεσά τους και ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στόχος του «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» είναι η αναβίωση του αρχαίου δρόμου του μεταξιού μέσω μεγάλων επενδύσεων σε εμπορικές υποδομές που θα συνδέουν την άπω ανατολή με την Ευρώπη.

Αλλαγή πορείας από την πλευρά Trump

Η συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου 100 ημερών για τη βελτίωση των οικονομικών σχέσεων που προσυπέγραψαν ο αμερικανός πρόεδρος Trump και ο κινέζος ομόλογός του Xi Jinping όταν συναντήθηκαν στη Φλόριντα στις αρχές Απρίλιου.

Συμβολίζει την ριζική αλλαγή της στάσης Trump απέναντι στην Κίνα, με δεδομένο ότι στην προεκλογική του εκστρατεία ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας είχε αναφέρει πως θα επιβάλει βαριούς δασμούς στις κινεζικές εξαγωγές, λόγω του μεγάλου αμερικανικού ελλείμματος έναντι του Πεκίνου.

Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν μάλιστα ότι προτίθενται να επεκτείνουν τη διάρκεια του το σχεδίου από 100 ημέρες σε ένα έτος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα