Νέα δημοσκόπηση της Palmos: Στο μισό έκλεισε η ψαλίδα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση της Palmos δείχνει ότι η ψαλίδα ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε στο μισό από τότε που άρχισε να τη μετρά η εταιρεία για το TVXS.gr. Τώρα στην πανελλαδική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τις 20 έως τις 23 Νοεμβρίου περιορίστηκε στο 6,7%, από 13,3% το Μάρτιο του 2017 (δείτε το σχετικό γράφημα παρακάτω).

Το δεύτερο πολύ σημαντικό εύρημα είναι πως περιορίστηκαν πάρα πολύ οι διαρροές από το ΣΥΡΙΖΑ προς της Νέα Δημοκρατία, από το 15% στο 8%.

Το τρίτο πως η Χρυσή Αυγή αυξάνει το ποσοστό της είναι τρίτο κόμμα, ενώ το ΚΙΝ.ΑΛ. χάνει 1,7 μονάδες, δεχόμενο ισχυρό πλήγμα από τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο C4i και την εμπλοκή του Κώστα Σημίτη.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 23,1% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 16,4%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,1%, το ΚΚΕ με 4,3%, το Κίνημα Αλλαγής με 4,2%, η Ένωση Κεντρώων με 2,2%, το Ποτάμι με 1,2%, η Ελληνική Λύση με 1,2%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,1%, το ΛΑΟΣ με 0,9%, οι ΑΝΕΛ με 0,6%, η Πλεύση Ελευθερίας με 0,5%, η Δημιουργία Ξανά με 0,3% και η Λαϊκή Ενότητα με 0,3%. Το 19,4% δηλώνει αυθόρμητα πως δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θα ψηφίσει, ενώ επίσης αυθόρμητα «Λευκό/Άκυρο» δηλώνει το 6,2% και «Δεν θα ψηφίσω» το 6,4%. «Δεν ξέρω, δεν απαντώ» δήλωσε το 3,9%.

Η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει πτωτικά από τον Μάρτιο του 2017, όταν και είχε καταγραφεί στο 13,3%. Πλέον βρίσκεται στο 6,7%. Στα ποσοστά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε σχέση με τις μετρήσεις του Σεπτεμβρίου, καταγράφεται μείωση της τάξεως του 2,8% . Μείωση σημειώνεται και για το κυβερνών κόμμα κατά 1,9%. Αντίθετα αύξηση κατά 1,1% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο παρουσιάζουν τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, αλλά και της Ένωσης Κεντρώων κατά 0,7%. Πτώση σημειώνεται και για το Κίνημα Αλλαγής κατά 1,7%.

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων μειώνεται στις 5,5 μονάδες, συνεχίζοντας επίσης την πτωτική τάση. Συγκεκριμένα το ποσοστό της ΝΔ εκτιμάται στο 34%, του ΣΥΡΙΖΑ στο 28,5%, της Χρυσής Αυγής στο 7,5%, του Κινήματος Αλλαγής στο 6,5%, του ΚΚΕ επίσης στο 6,5%, της Ένωσης Κεντρώων στο 3,5%, του Ποταμιού στο 2,5% και των Ανεξάρτητων Ελλήνων στο 1,5%.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δεδομένα της «μετέωρης» ψήφου. Πρόκειται για τη «δεξαμενή» από την οποία τα κόμματα μπορούν να αντλήσουν ψηφοφόρους. Σύμφωνα με την έρευνα της Palmos Analysis το μεγαλύτερο ποσοστό της απροσδιόριστης ψήφου προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ στο 30%, καταδεικνύοντας και τις χαμηλές επιδόσεις του κυβερνώντος κόμματος στον πίνακα της συσπείρωσης. Αναλυτικότερα, η συσπείρωση της ΝΔ καταγράφεται στο 74%, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ μόλις στο 41%. Ωστόσο το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχουν μετακινηθεί σε άλλο κόμμα. Κινούνται στο χώρο της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται σε ακόμη μια δημοσκόπηση ο «Κανένας» με 41%. Το 32% δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ το 26% απαντάει ο Αλέξης Τσίπρας. Τέλος σημαντικό είναι το προβάδισμα της ΝΔ στην παράσταση νίκης. Δηλαδή στην εκτίμηση των πολιτών για το ποιο κόμμα θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Σχεδόν 6 στους 10 πολίτες δηλώνουν πως η ΝΔ θα είναι το κόμμα που θα έρθει πρώτο στις επόμενες εκλογές.

Η Ταυτότητα της Έρευνας

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα