Νέα αφετηρία για έξοδο από τα μνημόνια και ελάφρυνση του χρέους το σημερινό Eurogroup

Νέο ξεκίνημα προς την κατεύθυνση εξόδου από το καθεστώς των μνημονίων όπως ισχύει σήμερα θα αποτελέσει το σημερινό Eurogroup, καθώς μετά την έγκριση της τρίτης αξιολόγησης αναμένεται να γίνει η πρώτη επίσημη συζήτηση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο εξής σχετικά με το ελληνικό ζήτημα.

Συγχρόνως σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, αφού περατωθεί η τρίτη αξιολόγηση θα αρχίσουν και οι τεχνικές συζητήσεις για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με προοπτική τη λήψη πολιτικών αποφάσεων τον Ιούνιο.

Στις Βρυξέλλες διάχυτη είναι η αισιοδοξία ότι το σημερινό Eurogroup θα εγκρίνει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και θα ανάψει το «πράσινο φως» για την έγκριση της επόμενης δόσης των δανείων προς τη χώρα μας.

Εξάλλου, σήμερα θα δοθεί “το εναρκτήριο λάκτισμα” από τον νέο πρόεδρο του Eurogroup, τον πορτογάλο υπουργό Οικονομικών Μάριο Σεντένο.

Την περασμένη Παρασκευή το EuroWorking Group διαπίστωσε ότι τα περισσότερα προαπαιτούμενα που είχαν συμφωνηθεί έχουν εφαρμοστεί από την ελληνική κυβέρνηση κι ως εκ τούτου κατέληξε στην επί της αρχής ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Εφ’ όσον σήμερα το Eurogroup εγκρίνει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, θα ξεκινήσουν οι σχετικές θεσμικές διαδικασίες σε μια σειρά ευρωπαϊκά κοινοβούλια και τελικά η έγκριση της εκταμίευσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ούτως ώστε η πρώτη υποδόση να αποδεσμευτεί εντός του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Φεβρουαρίου.

Πληροφορίες από κύκλους της ευρωζώνης, αναφέρουν ότι το ύψος της επόμενης δόσης των δανείων ανέρχεται μεταξύ 6 και 7 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα εκταμιευθεί σε πάνω από μία υποδόσεις. Ο ίδιοι κύκλοι της ευρωζώνης ανέφερουν ότι εκτός από την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και την κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων, ένα μέρος της επόμενης δόσης θα χρησιμοποιηθεί για να ξεκινήσει να δημιουργείται ένα ταμειακό απόθεμα που θα χρειαστεί η Ελλάδα για τη μετα-μνημονιακή εποχή.

 

 

πηγή    ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα