Νέα απάντηση Άγκυρας σε Γιούνκερ: Οι δύο Έλληνες δεν μπορούν να έχουν προνομιακή αντιμετώπιση

Νέα επίθεση στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξαπέλυσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έκανε κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα και το μήνυμα στην ομιλία του στη Βουλή για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ, ο οποίος υποστήριξε πως «κανείς δεν δίνει εντολές στους Τούρκους δικαστές για την απελευθέρωση», το υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι υπό τον μανδύα της «ενότητας» και της ευρωπαϊκής «αλληλεγγύης» λειτουργεί ως δικαστής και εμπειρογνώμονας σε θέματα που αφορούν την Τουρκία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με τις θέσεις που εκφράζει ο κ. Γιούνκερ και οι οποίες ταυτίζονται με εκείνες που εκφράζει διαχρονικά η ελληνική πλευρά οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. κάθε μέρα χάνουν την αξιοπιστία τους, ενώ χαρακτηρίζονται «ασόβαρες και στερούνται νομικής βάσης».

Όσον αφορά τις δηλώσεις Γιούνκερ για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, το τουρκικό ΥΠΕΞ επισημαίνει την απορία του και επισημαίνει ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί οι οποίοι παραβίασαν τους τουρκικούς νόμους δεν μπορούν να έχουν κάποιο προνόμιο ενώπιον στη δικαιοσύνη.

Καταλήγοντας η ανακοίνωση τονίζει ότι «Καταδικάζουμε αυτή τη διπρόσωπη νοοτροπία η οποία επικαλείται το κράτος δικαίου όποτε επιθυμεί αλλά όταν πρόκειται για τα συμφέροντά της δεν διστάζει να κάνει δηλώσεις που παρεμβαίνουν σε ενεργές δικαστικές διαδικασίες».

Υπενθυμίζεται πως εχθές κατά την ομιλία του στη Βουλή ο Γιούνκερ κάλεσε την Τουρκία να απελευθερώσει τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς. «Να μη μου λένε ότι η παρουσία των δύο στην Τουρκία αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας. Πρέπει οπωσδήποτε να απελευθερωθούν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα