Και νέα αναβάθμιση της Ελλάδας, αυτή τη φορά από τη Fitch 

Θετικό καλοκαιρινό απρόοπτο αποτελεί για την Ελλάδα η νέα αξιολόγηση της Fitch, η οποία όχι μόνον αναβαθμίζει το outlook (τις προοπτικές) της ελληνικής οικονομίας, όπως όλοι περίμεναν, αλλά προχωρεί σε ένα επόμενο κρίσιμο για την οικονομία μας βήμα, καθώς αναβαθμίζει και την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Ο αμερικανικός οίκος στην έκθεσή του προαναγγέλει περαπέρα βελτίωση στα δημοσιονομικά, σημαντική ελάφρυνση χρέους, επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και πολιτική σταθερότητα.

Η Fitch αναβαθμίζει την Ελλάδα από CCC σε Β-

Η αξιολόγηση της Fitch αποτελεί έκφραση μιας αλλαγής των εκτιμήσεων των αγορών για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας και της αυξανόμενης εμπιστοσύνης στις οικονομικές προοπτικές της. Η αναβάθμιση αναμένεται ότι θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στην αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων, με περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων τους.

Το σημερινό οικονομικό αυτό γεγονός αναμένεται ότι θα επηρεάσει το ελληνικό χρηματιστήριο – και κυρίως τις τραπεζικές μετοχές- και θα επιταχύνει την εισροή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανοδικών τάσεων στο ΧΑ.

Ειδικής βαρύτητας η αναβάθμιση τη Fitch

Μέχρι σήμερα ο αμερικανικός οίκος είχε τηρήσει πολύ αυστηρή στάση, δίνοντας στην Ελλάδα χαμηλότερη βαθμολογία απ΄ότι η S&P και η Moody’s ενώ η τελευταία πληροφόρηση προεξοφλούσε ότι θα αναβαθμίσει μόνο τις προοπτικές (outlook) της ελληνικής οικονομίας, χωρίς να αλλάξει την πιστοληπτική αξιολόγηση.

Αιτιολογώντας την απόφαση για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας, η Fitch επικαλείται δικές της εκτιμήσεις-προβλέψεις για βελτίωση των δημοσιονομικών της χώρας, πολιτική σταθερότητα,σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης χωρίς να ανακύψουν προβλήματα.

Αναλυτικά οι εκτιμήσεις της Fitch

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση που συνοδεύει την αξιολόγηση, η Fitch εκτιμά ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους θα βελτιωθεί σταθερά, καθώς η χώρα θα τηρεί τις δεσμεύσεις της και θα συμμορφώνεται συνεχώς με τους όρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ενώ ο πολιτικός κίνδυνος θα μειώνεται και η οικονομία θα αναπτύσσεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς

Τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν νομοθετηθεί, θα εφαρμοστούν έως το 2020.
Η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μειώνει τον κίνδυνο υπονόμευσης της οικονομικής ανάκαμψης από ένα πλήγμα στην εμπιστοσύνη ή λόγω αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα.

Το θετικό outlook αντανακλά την προσδοκία της Fitch ότι η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί χωρίς να προκληθεί αστάθεια και ότι το Eurogroup θα προχωρήσει σε σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέσα στο 2018.

Η Fitch αναφέρει ότι στο ανακοινωθέν της 15ης Ιουνίου, το Eurogroup επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του για την εφαρμογή μίας δέσμης μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που αποσκοπούν στη διατήρηση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών κάτω του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω του 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια.

Αυτό αναμένεται να στηρίξει την εμπιστοσύνη των αγορών, γεγονός που θα βοηθήσει την πρόσβαση στις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος. Σύμφωνα με την Fitch, το πολιτικό σκηνικό έχει γίνει πιο σταθερό και είναι περιορισμένος. ο κίνδυνος μελλοντικών κυβερνητικών μέτρων αναστροφής των πολιτικών που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM.

Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους περιλαμβάνουν την επανεκκίνηση της εκταμίευσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, την μερική αναχρηματοδότηση από τον ESM των σχετικά δαπανηρών δανείων του ΔΝΤ και την περαιτέρω ανακούφιση από τον EFSF (ανώτατα όρια επιτοκίων, αναβολές τοκομεριδίων και επεκτάσεις ωρίμανσης).

Όπως σημειώνει η Fitch, το Eurogroup έχει περιγράψει ένα σχέδιο για τη σύνδεση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με την πραγματική ανάπτυξη κατά την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος. Κατά την άποψή του οίκου αξιολόγησης, αυτό θα ήταν μια σημαντική εξέλιξη, καθώς αυξάνει την εμπιστοσύνη ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα παραμείνει σε βιώσιμη πορεία. Οι Ευρωπαίοι εταίροι φαίνεται να μετατοπίζουν το επίκεντρο των μελλοντικών προϋποθέσεων για την Ελλάδα από την επίτευξη αυστηρών δημοσιονομικών στόχων, στην αποκατάσταση της μεσοπρόθεσμης αύξησης του ΑΕΠ.

Ακόμη η Fitch αναφέρει, ότι τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας βελτιώνονται. Το 2016 η χώρα κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,9% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από το στόχο του προγράμματος του ESM που ήταν στο 0,5%, λόγω είσπραξης υψηλότερων εσόδων από αυτά που προέβλεπε ο προϋπολογισμός και περιορισμού των δαπανών.

Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι η Ελλάδα θα καταγράψει κατά μέσο όρο πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2017-19. Με βάση την υπόθεση ότι ο ρυθμός αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 3,4%, το ακαθάριστο χρέος του ευρύτερου δημόσιου τομέα προβλέπεται να μειωθεί στο 169,5% του ΑΕΠ το 2019.

Επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει δημοσιονομικά μέτρα που έως το 2018 θα εξοικονομήσουν ποσό ίσο με το 3% του ΑΕΠ. Τα δύο τρία του ποσού αυτού, θα προέλθουν από συνταξιοδοτικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Η πλήρης εφαρμογή των μέτρων μπορεί να αντιμετωπίσει πολιτικούς περιορισμούς, αλλά υπάρχει ένας δημοσιονομικός μηχανισμός (ο λεγόμενος “κόφτης”) για την αναδρομική ενεργοποίηση περαιτέρω μέτρων εάν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

H Fitch σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει σταδιακά. Επισημαίνει επίσης ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ταχύτερο ρυθμό οικονομικής δραστηριότητας, μετά τη χαμηλή επίδοση του 1ου τριμήνου, που οφείλεται στην αβεβαιότητα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και σε καθυστερήσεις πληρωμών του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα.

Ως ιδιαίτερα θετικό στοιχείο επισημαίνεται η μεγάλη άνοδος των δεικτών επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα