Νέα έξοδος στις αγορές κάνει αύριο η Ελλάδα

Η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει νέα έξοδο στις αγορές, αύριο, Τετάρτη, για 29,7 δισ. ευρώ σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

ΚομισιόνESM και ΕΚΤ, έδωσαν την έγκριση τους για την ανταλλαγή  20 ομολόγων και πλέον η κυβέρνηση είναι έτοιμη για την πραγματοποίηση της συναλλαγής.

Ο ΟΔΔΗΧ, στην προκειμένη περίπτωση δεν θα ζητήσει νέα κεφάλαια από τις αγορές, αλλά θα επιχειρήσει να αλλάξει τη δομή του χρέους της για να μπορεί να υποδεχτεί «κανονικούς επενδυτές» πέρα από hedge funds.

Έτσι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα έξοδος θα γίνει μέσω της ανταλλαγής (swap) 20 ομολόγων ονομαστικής αξίας 29,7 δισ. ευρώ που είχαν εκδοθεί το 2012 στο πλαίσιο του PSI με 5 ομόλογα ίδιας ονομαστικής αξίας που θα έχουν διάρκεια από 5 ως 25 έτη.

Πρόκειται για μια απαραίτητη κίνηση έτσι ώστε να γίνει η μετάβαση των ελληνικών ομολόγων από την κατηγορία junk στην κατηγορία της επενδυτικής επιλογής (BBB investment grade) στην προσπάθεια για την πλήρη επιστροφή στις αγορές.

Ενώ και οι ελληνικοί τίτλοι που μπορεί να μην είναι ανταγωνιστικοί με τους τίτλους άλλων χωρών με ίδια αξιολόγηση θα έχουν πλέον ομαλότερα και τυποποιημένα χαρακτηριστικά.

Η έξοδος αυτή προετοιμάζεται από το 2013 με μεγάλη μεθοδικότητα από τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧΣτέλιο Παπαδόπουλο, ο οποίος επελέγη για τη θέση αυτή από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η προοπτική του swap είχε διαρρεύσει  στα διεθνή Μέσακαι είχε δώσεις ώθηση τις τελευταίες ημέρες τις αποδόσεις των ομολόγων προς τα κάτω.

Ο λόγος που η κίνηση αυτή γίνεται τη δεδομένη χρονική περίοδο, είναι επειδή αν το Ελληνικό Δημόσιο εξέδιδε τώρα μια κανονική επταετία (π.χ. λήξης τέλους του 2024), θα συνέπιπτε χρονικά με τη λήξη του αντίστοιχου ομολόγου του PSI bond που ωριμάζει τον Φεβρουάριο του 2025 και μοιραία θα επηρεαζόταν αρνητικά από τα ομόλογα του PSI.

Ο ΟΔΔΗΧ είχε γνώση του προβλήματος και έτσι είχε εκδώσει μέχρι τώρα ομόλογα με τυποποιημέναχαρακτηριστικά σε περιόδους που δεν έληγαν εκδόσεις της σειράς PSI για να μην επηρεαστούν αρνητικά.

Πλέον μετά το swap των επόμενων ημερών το πρόβλημα λύνεται.

Στην περίπτωση πια που η Ελλάδα θέλει να εκδώσει τίτλους σε περιόδους επταετίας και δεκαετίας που θα αποτυπώσουν τις νέες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, θα μπορεί να το κάνει χωρίς το πρόβλημα των ομολόγων PSI να λειτουργούν ως τροχοπέδη.

Πρόκειται για ένα κρίσιμο βήμα για την οριστική έξοδο από το κλαμπ των πτωχευμένων και την αλλαγή σελίδας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα