Μ. Τσαβούσογλου: Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ανόητες προτάσεις για την μη ύπαρξη στρατού στην Κύπρο

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η μόνη επιθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς και το μόνο της κριτήριο στο Κρανς Μοντάνα ήταν να υπάρξει μηδέν στρατός στο νησί και να διακοπούν οι δεσμοί της Τουρκίας με την Κύπρο εντελώς, λέγοντας ότι «τέτοια ανόητη πρόταση», όπως την χαρακτήρισε, δεν μπορούν να την αποδεχτούν.

«Το να λες διαπραγματεύεσαι δεν σημαίνει ότι αποδέχεται την κάθε απαίτηση των Ε/Κ. Όταν έρχονται ανόητες απαιτήσεις τότε ασφαλώς και τις απορρίπτουμε».

Όπως μεταδίδει η Καθημερινή της Κύπρου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι στο Κρανς Μοντάνα η Τουρκία ήταν τρία βήματα μπροστά από όλους ενώ υποστήριξε ακόμη ότι στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δεν παζάρεψαν την ενταξιακή τους πορεία.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναχωρώντας από την Ακτή Ελεφαντοστού για την Λιβερία για να λάβει μέρος στη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

«Η συνέχιση των συνομιλιών δεν σημαίνει την αποδοχή όλων των αιτημάτων των ε/κ. Είναι φυσικό να απορρίπτουμε ανόητες προτάσεις. Το ίδιο θα πράξουμε και στο μέλλον. Εδώ γνωρίζουν οι πάντες το ποιος ευθύνεται για το αδιέξοδο. Και ο ΟΗΕ το γνωρίζει πολύ καλά. Και η Αγγλία το γνωρίζει καλά. Και η Ε.Ε. το γνωρίζω ει καλά. Η Ε.Ε. είδε την ώριμη συμπεριφορά μας εκεί», τόνισε.

Πρόσθεσε δε, πως «συμμετείχαμε στην Διάσκεψη για το Κυπριακό με μια εποικοδομητική στάση. Για 15 χρόνια, στα πλαίσια της προσπάθειας μας για μια δίκαιη, βιώσιμη λύση που θα βασίζεται στην δικανικότητα και στην πολιτική ισότητα βρεθήκαμε πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από τους άλλους. Στο Κρανς Μοντάνα, στην Ελβετία βρεθήκαμε τρία βήματα πιο μπροστά από όλους. Μοιραστήκαμε με ξεκάθαρο τρόπο τις σκέψεις μας. Την πρώτη ημέρα της διάσκεψης καταθέσαμε τις ουσιαστικές προτάσεις μας. Προβληματιστήκαμε για το μπορούμε να πράξουμε. Δεν πραγματοποιήσαμε φιλοσοφικού περιεχομένου συζητήσεις. (Συζητήσαμε) με άρθρα αυτά που πρέπει να γίνουν».

Αναφερόμενος στην τουρκική πρόταση, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι ο ΟΗΕ αποδέχθηκε την πρόταση της Τουρκίας περί προσέγγισης πακέτου για τα ανοικτά ζητήματα στο Κυπριακό.

Τόνισε πως «η ε/κ πλευρά είχε μια επιθυμία, ένα κριτήριο, να παραμείνουν στο νησί μηδέν στρατιώτες. Δηλαδή, η τελική απόσυρση του τουρκικού στρατού. Θα τελείωναν οι τουρκικές εγγυήσεις και η Τουρκία δεν θα διέθετε το δικαίωμα της επέμβασης. Θα αποκοβόντουσαν ολοκληρωτικά τα δεσμά της Τουρκίας με την Κύπρο. Αυτό επιθυμούσαν. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε μια τέτοιου είδους ανόητη πρόταση».

Σε ότι αφορά τις τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε πως «όταν δεν αποδεχθήκαμε αυτές τις προτάσεις, άρχισαν να λένε ότι ‘η Τουρκία ευθύνεται για το αδιέξοδο’. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια λανθασμένη, ρηχή δήλωση που αφορά το εσωτερικό πολιτικό πεδίο».

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα της ε/κ πλευράς όσον αφορά το διπλωματικό πεδίο, ο κ.Τσαβούσογλου πρόσθεσε πως η Τουρκία δε φοβάται τα βήματα καμίας χώρας. Επανέλαβε δε τη γνωστή τουρκική ρητορική για τη σχέση του Κυπριακού με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα