Μ.Ντράγκι:«Η ευρωπαϊκή οικονομία αποκτά momentum, αλλά η αβεβαιότητα είναι υψηλή»

erewre«Η ευρωπαϊκή οικονομία αποκτά momentum, αλλά η αβεβαιότητα είναι υψηλή και οι προοπτικές του πληθωρισμού παραμένουν υποτονικές. Οι καθοδικοί κίνδυνοι είναι αυξημένοι, λόγω της εύθραυστης κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και των γεωπολιτικών εξελίξεων», δήλωσε ο Ντράγκι κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αναφερόμενος στο σενάριο του Brexit, εκτίμησε ότι «είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε τον αντίκτυπο της βρετανικής ψήφου στις αγορές και την οικονομία», αν και «έχουμε προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες προετοιμασίες».Υποστήριξε επίσης  πως η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις διακυμάνσεις του πληθωρισμού και θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, ώστε να πετύχει τον στόχο της».

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών για το ποιες κινήσεις προτίθεται να κάνει αν τελικά επικρατήσει το Brexit απάντησε ότι είναι πολύ δύσκολο να προβλέψεις κανείς τις συνέπειες μια τέτοιας απόφασης στις αγορές και την οικονομία της ευρωζώνης.

Θα είναι δύσκολο να προβλέψω και απλά θα πω ότι προσπαθούμε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις συνέπειες. Είναι δύσκολο να είμαι πιο ακριβής αλλά έχουμε κάνει όλες τις προετοιμασίες.

Ο Μάριο Ντράγκι έκανε αναφορά στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Γερμανίας που έδωσε πράσινο φως στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων OMT που εφάρμοσε η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα προχωρά κανονικά και ήδη αποδίδει καρπούς καθώς μειώνεται το κόστος δανεισμού των ευρωπαϊκών εταιρειών. Μάλιστα εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επωφεληθούν και μικρομεσαίες εταιρείες της γηραιάς ηπείρου.

Πρέπει να εστιάσουμε σε ισχυρές πολιτικές που θα βελτιώνουν την παραγωγικότητα και το επιχειρηματικό περιβάλλον, τόνισε καθώς αυτό απαιτείται για να επιτευχθεί μεταξύ άλλων ο στόχος για πληθωρισμό κοντά αλλά κάτω του 2% αλλά και να στηριχθεί η ανάκαμψη.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την δημιουργία μιας ενιαίας πανευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς είναι σημαντική για την δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για παραγωγικές επενδύσεις στην E.E.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα