Μ. Βρετανία: Βασικό εισόδημα 10.000 λιρών για όλους προτείνει το think tank RSA

Όλοι οι πολίτες κάτω των 55 ετών στη Μ. Βρετανία θα πρέπει να δικαιούνται το ποσό των 10.000 λιρών από το κράτος, σύμφωνα με όσα εκτιμά μία από τις κορυφαίες δεξαμενές σκέψης της χώρας.

Όπως μεταδίδουν ξένα μέσα, το think tank, Royal Society of Arts (RSA), έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα σχετική έκθεση, στην οποία αναφέρει ότι οι καταβολές αυτές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν εντέλει ως βασικό εγγυημένο εισόδημα.

Το κόμμα των Εργατικών του Jeremyn Corbyn, έχει ήδη ανακοινώσει ότι εξετάζει ανάλογες προτάσεις για την υιοθέτηση του γενικού βασικού εγγυημένου εισοδήματος που θα δίνεται από το κράτος.

Σύμφωνα με το RSA, η καταβολή ποσού 5.000 λιρών ετησίως για δύο χρόνια θα έδινε ώθηση στην καινοτομία, θα ενθάρρυνε την επανεκπαίδευση και θα βοηθούσε τους ανθρώπους που προσέχουν άλλους να έχουν μία καλύτερη οικονομική κατάσταση.

Σε ένα τέτοιο σχέδιο τα περισσότερα από τα υφιστάμενα επιδόματα θα περικόπτονταν, ωστόσο το RSA εκτιμά ότι οι εν λόγω παροχές θα προσέφεραν στήριξη απέναντι στις προκλήσεις που θα φέρει η αυτοματοποίηση την επόμενη δεκαετία.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο κρατικό ταμείο το οποίο θα επενδύει για να βγάλει κέρδος. Παρόμοια προγράμματα βασικού εισοδήματος εφαρμόζονται ήδη στη Νορβηγία, στη Φινλανδία και στην Αλάσκα, ενώ υπέρ των εν λόγω σχημάτων τάσσονται διασημότητες όπως ο νομπελίστας οικονομολόγος Angus Deaton και ο δισεκατομμυριούχος CEO της Tesla, Elon Musk.

«Το απλό γεγονός είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλά νοικοκυριά που είναι ευάλωτα στις αναταράξεις που θα φέρει η δεκαετία των αλλαγών, ενώ οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι στην περίπτωση που η αυτοματοποίηση, το Brexit και η γήρανση του πληθυσμού δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα», σημειώνει ο Anthony Painter, διευθυντής του PSA.

Το think tank υπογραμμίζει ότι η καταβολή του εισοδήματος δεν θα γίνεται βάσει προϋποθέσεων, με τους αιτούντες να πρέπει μόνο να δείξουν πως σκοπεύουν να ξοδέψουν τα χρήματα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα