Μ. Βαρβιτσιώτης: Η μόνη δυνατή απάντηση στο μεταναστευτικό είναι η συνεργασία των κρατών – μελών

Ο βουλευτής της ΝΔ, τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υποστηρίζοντας την Έκθεσή του για τη μετανάστευση, ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η μόνη δυνατή απάντηση στην πρόκληση της μεταναστευτικής κρίσης είναι η συνεργασία μας και αυτό θα πρέπει να κατανοήσουμε σε όλα τα κράτη μέλη».

Με την Έκθεσή του ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρεται στις «Συνέπειες για τα ανθρώπινα δικαιώματα της ευρωπαϊκής απάντησης στη διέλευση μεταναστών στη Μεσόγειο».

Με την παρέμβασή του υποστήριξε ότι η μεταναστευτική πρόκληση θα έχει μεγάλη διάρκεια και ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εντελώς καινούργιο φαινόμενο μαζικής μετακίνησης πληθυσμών.

«Στην Ευρώπη αντί να εξάγουμε μετανάστες σε άλλα μέρη του κόσμου, η Ευρώπη έχει γίνει ένας ελκυστικός πόλος, όπου προσφεύγουν όλοι οι εξω-Ευρωπαίοι.

Είδαμε διακινήσεις πληθυσμών όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου, είδαμε τους Αλβανούς κατά την αλλαγή του καθεστώτος. Αυτό που δεν έχουμε ξαναδεί είναι η μαζική μετακίνηση πληθυσμών που προέρχονται από χώρες εκτός Ευρώπης. Το 2015 ήταν ένα ειδικό έτος, όπου το μέγεθος της κρίσης ήταν τέτοιο, που φάνηκε ότι η Ευρώπη δεν ήταν αρκετά μεγάλη για να την απορροφήσει».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στη συνέχεια στις προσπάθειες που έχουν γίνει από το 2015 και μετά για την άμβλυνση της κατάστασης. Υπογράμμισε όμως ότι η Ευρώπη θα πρέπει να διασφαλίσει πως οι αποφάσεις «για τη μετεγκατάσταση και για την κοινή ευθύνη», θα πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται. «Αυτό είναι το πρώτιστο θέμα» υπογράμμισε, προσθέτοντας «υπάρχουν πολιτικές που έχουν αποφασισθεί και θα πρέπει επιτέλους να εφαρμοσθούν».

Με την ευκαιρία της δευτερολογίας του ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε ειδική αναφορά στην εξέλιξη της κατάστασης στην Ελλάδα κατά την οποία αναρωτήθηκε: «Είναι το 2017 το ίδιο με το 2015, όταν χιλιάδες άνθρωποι ζούσαν σε χωράφια στη βόρεια Ελλάδα, παγιδευμένοι σε καταυλισμούς στη λάσπη, χωρίς καταφύγιο, θέρμανση ή φαγητό; Αυτή είναι η κατάσταση τώρα, ή είναι καλύτερα; Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τις χώρες που έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα και τουλάχιστον να πούμε κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση» τόνισε. «Αυτήν την αναγνώριση θέλω να ζητήσω από τη Συνέλευση για την Ιταλία, την Τουρκία και την Ελλάδα, που έχουν να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση. Θα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα προς τα εμπρός. Δεν πρέπει να ρίξουμε πέτρες στις χώρες που καταβάλλουν την προσπάθεια», συνέχισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Σε ό,τι αφορά στο μέλλον, δεν φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος ειδικά για την Ιταλία: «Πιστεύω ότι η Ιταλία θα αντιμετωπίσει μια πρόκληση φέτος, και πιθανότατα μια μεγαλύτερη το επόμενο έτος. Εάν δεν είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα για να στηρίξουμε τη χώρα αυτή και να δημιουργήσουμε υποδομές στη Λιβύη, πολύ σύντομα θα δούμε να επαναλαμβάνονται τα γεγονότα του 2015 στη μέση της Μεσογείου – και όχι στο ανατολικό τμήμα – και θα υπάρξει ένας τρομακτικός αριθμός θανάτων» υπογράμμισε.

Για τον κ. Βαρβιτσιώτη, το μήνυμα που θα πρέπει να σταλεί από τη Συνέλευση προς όλα τα κράτη-μέλη είναι ότι «κανείς δεν θα πρέπει να μείνει εκτός μοιράσματος των ευθυνών. Όλοι έχουμε ευθύνες» κατέληξε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα