Μόσχα: Συνάντηση Τίλερσον και Λαβρόφ στις 11 Απριλίου

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, θα επισκεφθεί την Μόσχα στις 11-12 Απριλίου σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών,για συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών θα είναι η πρώτη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Τίλερσον στην Μόσχα με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Τραμπ.

Τα θέματα που θα συζητήσουν οι δύο υπουργοί, όπως αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, θα είναι «επίκαιρα ζητήματα στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας, που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα και τα οποία απαιτούν τις κοινές προσπάθειες των δύο χωρών μας». Συγκεκριμένα στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθούν ζητήματα, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, πρωτίστως του «ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών ομάδων που έχουν καταλάβει έδαφος της Συρίας, το συριακό, το μεσανατολικό, οι διενέξεις στην Υεμένη, Λιβύη και Αφγανιστάν, η αποκλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική χερσόνησο και η κατάσταση στην Ουκρανία.

Ο Λαβρόφ αναμένεται να δώσει έμφαση στις συνομιλίες αυτές στην αναγκαιότητα της τήρηση των συμφωνιών του Μίνσκ από μέρους του Κιέβου, ενώ θα θέσει ζητήματα που έχουν σχέση με τις συλλήψεις ρώσων πολιτών σε τρίτες χώρες από αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, την παραβίαση των δικαιωμάτων παιδιών από την Ρωσία που έχουν υιοθετηθεί στις ΗΠΑ, όπως και το ζήτημα των τεχνητών δυσκολιών που δημιουργούν οι αμερικανικές αρχές στους ρώσους διπλωμάτες, παρεμποδίζοντας τους να ασκήσουν τα καθήκοντα τους.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, η συνεργασία στους τομείς της επιστήμης του πολιτισμού του αθλητισμού, ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συζητηθεί το θέμα του ελέγχου των εξοπλισμών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί θετική την πρόθεση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης να βελτιώσει τις σχέσεις, με δεδομένη την βαθιά κρίση που χαρακτηρίζει τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις η οποία έχει προκληθεί με υπαιτιότητα των προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων. Ωστόσο επισημαίνει ότι η πρόθεση της αυτή θα κριθεί στην πράξη. «Από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε σε διάφορους τομείς, με βάση τις αρχές τις ισοτιμίας, της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις και του σεβασμού των συμφερόντων του ενός απ τον άλλον», αναφέρει στην ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Ευελπιστεί μάλιστα ότι «η επίσκεψη του νέου αμερικανού υπουργού Εξωτερικών θα συμβάλλει στο να εισέλθουν οι ρωσο-οαμερικανικές σχέσεις σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης και πως θα ενισχυθεί το επίπεδο της αμοιβαίας κατανόησης» θεωρώντας ότι αυτό ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των δυο λαών και του κόσμου όλου όπως και θα συνέβαλλε στην παγκόσμια σταθερότητα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα