Μόσχα και Δαμασκός σταμάτησαν τις αεροπορικές επιδρομές στο Χαλέπι

1079598_syria_5Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως η ρωσική και η συριακή Πολεμική Αεροπορία στάματησαν τις αεροπορικές επιδρομές στο Χαλέπι στις 10:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ενόψει της οκτάωρης «ανθρωπιστικής εκεχειρίας» που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Οκτωβρίου.

Επίσης, σύμφωνα με τη Μόσχα, την Τετάρτη θα συναντηθούν στη Γενεύη στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες για το διαχωρισμό τρομοκρατικών ομάδων από τους αντικαθεστωτικούς.

«Σήμερα από τις 10:00 το πρωί σταμάτησαν οι επιδρομές της ρωσικής και της συριακής αεροπορίας» δήλωσε την Τρίτη ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Ο ρώσος υπουργός Άμυνας ανέφερε πως η διακοπή των βομβαρδισμών είναι «απαραίτητη για την εφαρμογή της ανθρωπιστικής εκεχειρίας» η οποία έχει στόχο να επιτρέψει στους αμάχους να εγκαταλείψουν το Χαλέπι.

ΟΗΕ: Δεν αρκεί η οκτάωρη κατάπαυση πυρός στο Χαλέπι

Η οκτάωρη παύση των βομβαρδισμών στο Χαλέπι, που πρότεινε η Ρωσία, είναι ένα “θετικό” βήμα, όμως δεν είναι αρκετά μεγάλη ώστε να προλάβουν να παραδοθούν στους κατοίκους της πολιορκημένης πόλης εφόδια, υποστήριξε σήμερα ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντουζαρίτς.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος, θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος προκειμένου να φτάσουν τα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες του Χαλεπιού. Στον τομέα αυτό, που βομβαρδίζεται αδιάκοπα από τα τέλη Σεπτεμβρίου, κατοικούν 250.000 άνθρωποι.

“Κάθε παύση των εχθροπραξιών είναι θετική για τον πληθυσμό (…) αλλά χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να θέσουμε σε λειτουργία τον ανθρωπιστικό μηχανισμό”, πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι ο ΟΗΕ ζητά κατάπαυση του πυρός για τουλάχιστον 48 ώρες.

Η Μόσχα ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι συριακές και οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα σταματήσουν τους βομβαρδισμούς το πρωί της Πέμπτης για οκτώ ώρες, για “ανθρωπιστικούς” λόγους. Θα δημιουργηθούν επίσης διάδρομοι για να απομακρυνθούν από το ανατολικό Χαλέπι άμαχοι, κυρίως οι τραυματίες, και να αποχωρήσουν όσοι αντάρτες το επιθυμούν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα