Μόσχα: Η αγορά Patriot από την Τουρκία δεν επηρεάζει την πώληση των S-400

Η πώληση στην Τουρκία των αμερικανικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση τη συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας που αφορά τις πωλήσεις των συστοιχιών S-400 στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Οι δυο αυτές πωλήσεις είναι ξεχωριστές, στη δεδομένη περίπτωση υλοποιούμε εκείνες τις συμφωνίες που έχουμε με τους Τούρκους εταίρους. Τo σχέδιο και το συμβόλαιο για τους S-400 βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης και θα συνεχισθεί» δήλωσε ο Πεσκόφ, απαντώντας στο ερώτημα αν η απόφαση των ΗΠΑ να πωλήσουν συστήματα Patriot στη Τουρκία θα έχει αντίκτυπο στις συμφωνίες της Ρωσίας με την Άγκυρα.

Ο Πεσκόφ σχολιάζοντας δημοσιεύματα μερικών δυτικών ΜΜΕ τα οποία, επικαλούμενα πηγές, έγραψαν ότι η Τουρκία έχει υποσχεθεί στους Αμερικανούς πρόσβαση του τεχνικού τους προσωπικού στα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400, υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν έχει λόγους να μην εμπιστεύεται την Τουρκία, η οποία ανέλαβε την υποχρέωση να μη μεταβιβάσει σε τρίτους στοιχεία που αφορούν τους S-400.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επεσήμανε ότι κατά κανόνα η στρατιωτική και τεχνολογική συνεργασία της Ρωσίας με άλλες χώρες προϋποθέτει την ύπαρξη νομικών δεσμεύσεων, βάσει των οποίων απαγορεύεται η αποκάλυψη ευαίσθητων πληροφοριών, που σχετίζονται με την εν λόγω συνεργασία. «Τέτοιου είδους δεσμεύσεις έχει και η τουρκική πλευρά. Για αυτό δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην εμπιστευθούμε του Τούρκους εταίρους μας» κατέληξε ο Πεσκόφ.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα ότι το Στέητ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot στην Τουρκία αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στα τέλη Νοεμβρίου ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ιμπραγκίμ Καλίν, είχε δηλώσει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αγοράσει τα αμερικανικά αντιαεροπορικά συστήματα Patriot σε περίπτωση που υπάρξει μια καλή πρόταση εκ μέρους της Ουάσιγκτον. Ο Καλίν είχε πει επίσης ότι η Τουρκία « αγοράζει τα συστήματα αυτά για αμυντικούς λόγους και δεν προτίθεται νε επιτεθεί σε κανέναν».

Tον Δεκέμβριο του 2017 ο πρόεδρος της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rostec Σεργκέι Τσεμέζοφ είχε δηλώσει ότι οι S-400 θα πωληθούν στην Τουρκία έναντι 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Τουρκία είναι το πρώτο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ που θα αγοράσει συστοιχίες πυραύλων S-400.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα