Μόσχα: Βρετανική σκηνοθεσία τα χημικά στη Συρία – Λονδίνο: Γελοίο και κατάφωρο ρωσικό ψέμα

«Γελοίες» χαρακτήρισε το Λονδίνο τις ρωσικές αιτιάσεις ότι εμπλέκεται στην επίθεση με χημικά όπλα στην Ντούμα της Συρίας. Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στα Ηνωμένα Έθνη, Κάρεν Πιρς, είπε πως «είναι γελοίο. Είναι κατάφωρο ψέμα. Είναι το χειρότερο είδος ψευδών ειδήσεων που έχουμε δει μέχρι τώρα από τη ρωσική προπαγανδιστική μηχανή».

Νωρίτερα, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας έκαναν λόγο για «στημένη» επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία με τη συμμετοχή και την καθοδήγηση της Μεγάλης Βρετανίας.

Ανάλογη κατηγορία, χωρίς να κατονομάσει την χώρα, είχε απευθύνει και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας για τον ρόλο μιας «ρωσόφοβης» χώρας σε μια «σκηνοθετημένη» επίθεση.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σημείωσαν ότι έχουν «στοιχεία» για την εμπλοκή του Ηνωμένου Βασιλείου στην υπόθεση, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο. Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Οι σχέσεις Μόσχας – Λονδίνου βρίσκονται σε ιστορικά «χαμηλά», μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια, στο Σάλσμπερι της νοτιοδυτικής Αγγλίας, στις 4 Μαρτίου.

Η απόπειρα έγινε με νευροτοξικό παράγοντα ο οποίος, με βάση τα ευρήματα των Βρετανών, ήταν ρωσικός στρατιωτικού τύπου και μάλιστα υψηλής καθαρότητας. Τα βρετανικά ευρήματα επιβεβαίωσαν διεθνείς εμπειρογνώμονες του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), με έκθεσή τους, την οποία ωστόσο απέρριψε η Ρωσία.

Η ρήξη

Το Λονδίνο έχει κατηγορήσει ανοικτά τη Μόσχα για την επίθεση στους Σκριπάλ και απέλασε 23 Ρώσους διπλωμάτες, ανοίγοντας έναν κύκλο απελάσεων Ρώσων διπλωματών από 20 και πλέον χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Η Ρωσία απάντησε με ανάλογα μέτρα.

Η βρετανική κυβέρνηση, υπό την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, έχει συνταχθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην ανάγκη να αναληφθεί δράση κατά του καθεστώτος Άσαντ της Συρίας, το οποίο οι Δυτικοί ηγέτες κατηγορούν ως υπεύθυνο για τη φερόμενη ως επίθεση με χημικά όπλα στην Ανατολική Γούτα της Συρίας, το προηγούμενο Σάββατο.

Ωστόσο δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί τι είδους θα είναι η συγκεκριμένη δράση και ποιοι στόχοι θα πληγούν, εάν πρόκειται τελικώς για στρατιωτική απάντηση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα