Μόνο με μεταρρυθμίσεις η έξοδος από την κρίση λέει ο Σόιμπλε

Μια σειρά από μηνύματα στέλνουν στην Ελλάδα κορυφαίοι ευρωπαϊκοί παράγοντες σχετικά με την αξιολόγηση η οποία είναι όπως φαίνεται δεν έχει κλείσει, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες διεργασίες για το χρέος.

Σε αυτό το πλαίσιο σήμερα διεξήχθη στη Φρανκφούρτη το συνέδριο για την Ελληνική οικονομία, όπου τοποθετήθηκαν αρκετοί παίχτες μου συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, καθώς επίσης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τοποθέτηση έκανε και ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος άφησε αιχμές για καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ υπεραμύνθηκε των προγραμμάτων διάσωσης που εφαρμόστηκαν στην ευρωζώνη κατά την κρίση χρέους. Ο κ. Σόιμπλε, υποστήριξε έβαλε για ακόμη μια φορά στον «πάγο» το ζήτημα του χρέους [έστω και εμμέσως] καθώς δεν έκανε καμιά αναφορά στην τοποθέτησή του για την Ελλάδα. Όπως ανέφερε – σύμφωνα με το ενημερωτικό υλικό που μοιράστηκε στους σύνεδρους- «η μαγική λέξη [για την Ελλάδα] είναι η εμπιστοσύνη», και υποστήριξε πως «η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί είναι ο καλύτερος δρόμος προκειμένου η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της, όπως συνέβη με τις άλλες χώρες που έλαβαν βοήθεια».

Όπως είπε, οι μεταρρυθμίσεις θέτουν τα θεμέλια ώστε το κράτος να γίνει πιο αποτελεσματικό. Επίσης, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για ιδιωτικές επενδύσεις, οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, ανοίγοντας προοπτικές για το μέλλον.

«Είναι προς το συμφέρον όλων να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα το ταχύτερο δυνατόν», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος μίλησε για «θετικά σημάδια, παρά τις προκλήσεις που απομένουν». Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι η ανεργία αποκλιμακώνεται βαθμιαία. Επίσης, «τα τεράστια ελλείμματα του προϋπολογισμού δεν υπάρχουν πια».

Ο κ. Σόιμπλε συμπλήρωσε ότι οι χώρες που μπόρεσαν να ολοκληρώσουν με επιτυχία το πρόγραμμάτους, μετά την κρίση του 2010, γνωρίζουν σήμερα ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και κάθετη μείωση της ανεργίας. «Η ιδέα αυτών των προγραμμάτων βοήθειας ήταν η σωστή προσέγγιση και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί στα σοβαρά, ακόμη κι αν λάβουμε υπ’ όψιν μας τις δυσκολίες στην Ελλάδα».

Στήριξη στις θέσεις του Σόιμπλε παρείχε και ο εκπρόσωπος του ESM Νικόλα Τζιαμαρόλι, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους το 2012 μέσω του PSI, οι συνθήκες δανεισμού από τον ESM είναι πολύ ευνοϊκές και τέλος, ήδη εφαρμόζονται τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ενώ υπάρχει αρκετή σαφήνεια και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. «Οι εταίροι της Ελλάδα έχουν δεσμευτεί να της παράσχουν στήριξη μακροπρόθεσμα. Το αποδεικνύουν τόσο οι προηγούμενες προσπάθειες ελάφρυνσης χρέους όσο και οι ενδεχόμενες μέλλουσες» τόνισε ο ίδιος.

Αιχμές Τσακαλώτου για το χρέος

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επέμεινε στη θέση της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με τη ρύθμιση του χρέους ώστε τα ελληνικά ομόλογα να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αφήνοντας αιχμές κατά των δανειστών για τη στάση τους στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

«Η Ελλάδα εφάρμοσε όλες τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε, ωστόσο, οι θεσμοί δεν μπορούν να παράσχουν σαφήνεια για το χρέος. Αυτό δεν είναι ηθικά σωστό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι αυτό που επιθυμεί η κυβέρνηση να ειπωθεί για την Ελλάδα στο επόμενο Eurogroup είναι ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος, το 2018, θα είναι αρκετά, ώστε να θέσουν το χρέος σε μια βιώσιμη πορεία.

«Χωρίς σαφήνεια στο χρέος, νιώθω σαν να προετοιμάζω μια ομάδα ποδοσφαίρου για έναν αγώνα για τον οποίο κανείς δεν μου έχει δείξει πού είναι το τέρμα», είπε χαρακτηριστικά.

Ανοιχτά τα προαπαιτούμενα

Πάντως, αυτό που προκύπτει τόσο από την τοποθέτηση του εκπροσώπου της Κομισιόν στο ΚουαρτέτοΝτέκλαν Κοστέλο, όσο και την επιστολή του Γερούν Ντάισελμπλουμ στο ολλανδικό κοινοβούλιο είναι πως η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα για αυτό κι όλας δεν εκταμιεύθηκε η δόση.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε πως «τα προαπαιτούμενα για την καταβολή του επόμενου πακέτου δόσεων εκκρεμούν και πρέπει να ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες. Αφού η Ελλάδα τα κάνει πράξη, θα συνταχθεί εκ νέου έκθεση προόδου (Compliance report) από την Κομισιόν, με στόχο να οδηγηθούμε στην λήψη του επόμενου πακέτου δόσεων».

Από την πλευρά του ο τεχνοκράτης της Κομισιόν ήταν πιο σαφής: Μιλώντας στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη υποστήριξε πως έχουν ολοκληρωθεί οι 120 από τις 140 δράσεις που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση και υποστήριξε πως η έκθεση συμμόρφωσης θα συνταχθεί μόλις αυτά κλείσουν, δηλαδή μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα