Μυστική εταιρεία παρακολούθησης χρησιμοποιεί το Facebook για μια τεράστια βάση αναγνώρισης προσώπων

Μπορεί το Facebook να βρέθηκε στη δίνη του σκανδάλου για διαρροή προσωπικών δεδομένων στην εταιρεία Cambridge Analytica, όμως, το Forbes, αποκαλύπτει ότι παρόμοιες πρακτικές ακολουθούνται και από άλλες εταιρείες και μάλιστα αρκετά τρομακτικές.

Σύμφωνα με το Forbes, τα τελευταία πέντε χρόνια μια μυστική εταιρεία παρακολούθησης που ιδρύθηκε από έναν πρώην ισραηλινό μυστικό πράκτορα έχει «χτίσει» σιωπηλά μια τεράστια βάση δεδομένων αναγνώρισης προσώπου, με πληροφορίες που έχει συλλέξει από το Facebook, το YouTube και άλλες ιστοσελίδες.

Η εν λόγω βάση δεδομένων αποτελεί τον βασικό κορμό μια υπηρεσίας αναγνώρισης προσώπου που ονομάζεται Face-Int, που ανήκει στην ισραηλινή μητρική εταιρεία Verint, η οποία εξαγόρασε το 2017 μια μικρότερη εταιρεία συλλογής βιομετρικών δεδομένων, την Terrogence.

Τόσο η Verint όσο και η Terrogence συνεργάζονται με την κυβέρνηση των ΗΠΑ παρέχοντας εξελιγμένη τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων είτε στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας, είτε στο Ναυτικό των ΗΠΑ αλλά και άλλες μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Όπως περιγράφει στη σελίδα της η Terrogence, η βάση δεδομένων αποτελείται από προφίλ προσώπων χιλιάδων υπόπτων που έχουν αντληθεί από το YouTube, το Facebook αλλά και διάφορα blogs από όλο τον κόσμο. Τα πρόσωπα αυτά «αντλήθηκαν» από περίπου 35.000 βίντεο και φωτογραφίες από στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών αλλά και από τρομοκρατικές επιθέσεις.

Παρότι η Terrogence φαίνεται να εστιάζει στο να βοηθάει τις μυστικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τα προφίλ στο LinkedIn των τωρινών και πρώην υπαλλήλων δείχνουν ότι υπήρχαν και άλλα πολιτικά κίνητρα πίσω από τις κινήσεις της εταιρείας. Για παράδειγμα μια πρώην υπάλληλος ανέφερε ότι ο ρόλος της ως αναλύτρια στην Terrogence αφορούσε πρακτικές open source και διάφορους μεθόδους στα social media για να ερευνά πολιτικές και κοινωνικές ομάδες.

Όπως αναφέρει το Forbes, εκπρόσωπος του Facebook, που χρησιμοποιεί τη δική του τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να εντοπίζει τα πρόσωπα των χρηστών στις φωτογραφίες, ανέφερε ότι η πρακτική της Torregence θα παραβίαζε τις πολιτικές του κοινωνικού δικτύου, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης που απαγορεύει ρητά τη χρήση δεδομένων από το κοινωνικό δίκτυο για την λειτουργία συστημάτων παρακολούθησης.

Αναλυτής της ομάδας υπεράσπισης του ιδιωτικού απορρήτου, American Civil Liberties Union (ACLU), προειδοποιεί για τις αρνητικές επιπτώσεις τέτοιων πρακτικών. «Αν ιδιωτικές εταιρείες μπορούν να αντλήσουν φωτογραφίες και να τις συνδυάσουν με προσωπικές πληροφορίες, για να κρίνουν κάποιον άνθρωπο – αποφασίζοντας λόγου χάρη αν είσαι τρομοκράτης ή όχι – τότε ο καθένας κινδυνεύει να ταυτοποιηθεί λανθασμένα ή να κατηγορηθεί λάθος».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα