Μπλανσάρ: Απολύτως αναγκαία η απομείωση του ελληνικού χρέους

Σε συνέντευξή του στη Telegraph o πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου , σημειώνει πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ταμείου είναι εντελώς αναγκαία και μπορεί να επιτευχθεί μέσω κουρέματος ή επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του χρέους. Μάλιστα σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν λάβει διαβεβαιώσεις σχετικές με την βιωσιμότητα του χρέους, τότε είναι πιθανό να μην συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Ο ίδιος τους τελευταίους μήνες ως επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, σε δύο δημόσιες τοποθετήσεις του, ζήτησε να υπάρξει μεγάλη απομείωση του ελληνικού χρέους.  Μάλιστα, δηλώνει ότι κατέφυγε σε αυτή την ενέργεια, καθώς κατά την άποψη του οι θέσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα, έχουν “διαστρεβλωθεί”.

Πάντως οι Ευρωπαίοι πιστωτές δείχνουν να αγνοούν τις προτάσεις του Ταμείου για επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους σε μια περίοδο τουλάχιστον 40 ετών. Αντίθετα προκρίνουν  την λύση, η ετήσια επιβάρυνση για την εξυπηρέτηση του χρέους από πλευράς της Ελλάδας να μην ξεπερνάει το 15% του ΑΕΠ της.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα