Μπαχρέιν: Μαζική επίθεση με βόμβες μολότοφ σε ένδειξη αλληλεγγύης σε γυναίκες κρατούμενες(Βίντεο)

Η τοπική νεολαία στα περίχωρα της πρωτεύουσας Μανάμα, στο Μπαχρέιν, έκανε μαζική επίθεση με βόμβες μολότοφ στις δυνάμεις της αστυνομίας. Η ενέργειά τους αυτή έγινε ως ένδειξη αλληλεγγύης σε πολικές κρατούμενες. Το Μπαχρέιν, αποτελείται στην πλειοψηφία του από σουνίτες μουσουλμάνους με τους σιίτες να αποτελούν μειονότητα. Σε κάποιες περιοχές της χώρα όμως, υπερισχύει το σιιτικό στοιχείο. Η μειονότητα, κατηγορεί τη σουνιτική βασιλική οικογένεια για αυταρχισμό, διακρίσεις και περιστολή ελευθεριών τους, ενώ κάποιες οργανώσεις σιιτών ζητούν την ανεξαρτητοποίησή τους. Η αραβική άνοιξη στο Μπαχρέιν άργησε και όταν ξέσπασε δέχτηκε καταστολή με τραυματισμούς ακόμα και θανάτους διαδηλωτών. Η νεολαία, στις σιιτικές περιοχές έκτοτε αντιδρά πιο ριζοσπαστικοποιημένα στην καταστολή με συχνές επιθέσεις στις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους και αναρχικές ομάδες, μην έχοντας όμως την ίδια ευρεία αποδοχή.

 


Διεθνής Αμνηστία – Το Μπαχρέιν να ερευνήσει τις καταγγελίες ακτιβιστριών για βασανιστήρια

Το Μπαχρέιν θα έπρεπε διερευνήσει τους ισχυρισμούς μιας ακτιβίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγγέλει ότι βασανίστηκε και δέχτηκε σεξουαλική επίθεση, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία την Πέμπτη.

Οι αρχές του Μπαχρέιν δεν σχολίασαν αμέσως σχετικά με την υπόθεση της Ebtisam al-Saegh η οποία είπε στην Αμνηστία ότι τα βασανιστήρια πραγματοποιήθηκαν για επτά ώρες στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) στο Muharraq, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, Μανάμα.

Στο συμμαχικό για τη Δύση Μπαχρέιν, όπου οι βρίσκεται η βάση του 5ου στόλου των ΗΠΑ, έχει ενταθεί η καταστολή σε όσου ασκούν κριτική στο καθεστώς, με το κλείσιμο δύο μεγάλων πολιτικών ομάδων, την ανάκληση της υπηκοότητας της πνευματικού ηγέτη της Σιιτικής κοινότητας και την φυλάκιση ακτιβιστών και ακτιβιστριών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι η Saegh ειχε δεμένα τα μάτια αμέσως μετά τη μεταφορά της στο κτίριο της NSA ενώ περιέγραψε λεπτομερών και τα βασανιστήρια τα οποία υπέστα – συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επίθεσης τα οποία κράτησαν για περίπου επτά ώρες» την περασμένη Παρασκευή στο κτίριο της NSA.

«Με χτύπησαν στη μύτη μου και με κλώτσησαν στο στομάχι, γνωρίζοντας ότι είχα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στη μύτη μου και υποφέρω από πάθηση του παχέως εντέρου», δήλωσε στην Αμνηστία. «Μπορούσα να ακούσω μια ηλεκτρική συσκευή δίπλα μου, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως ψυχολογικό όπλο για να με τρομάξει. Αναγκάστηκα να είμαι όρθια την περισσότερη ώρα».

Το Μπαχρέιν αρνείται την κακοποίηση και βασανισμό των κρατουμένων και έχει εγκαταστήσει κάμερες σε κέντρα ανάκρισης ως πρόσθετα μέτρα κατά της ενδεχόμενης κατάχρησης εξουσίας.

Το βασίλειο, βρίσκεται σε ένα διαρκές καθεστώς έντασης από το διαδηλώσεις του 2011 κατά τη διάρκεια της «Αραβικής Άνοιξης» όταν εξεγέρσεις ξέσπασαν σε όλη την περιοχή, τέθηκαν κάτω από τον έλεγχο όμως από την κυβέρνηση του σουνιτών με τη βοήθεια των γειτονικών αραβικών κρατών του Κόλπου.

Τον τελευταίο χρόνο οι Αρχές απαγόρευσαν την κύρια σιιτική μουσουλμανική ομάδα της αντιπολίτευσης, αλ-Wefaq, και την Τετάρτη το δικαστήριο διέταξε την διάλυση του κύριου κοσμικού κόμματος της αντιπολίτευσης waad.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα