Μπασκόζος: Η Ελλάδα άντεξε το προσφυγικό και παρέμεινε ασφαλής υγειονομικά

«Η Ελλάδα άντεξε το προσφυγικό κύμα και παρέμεινε ασφαλής υγειονομικά χώρα και γιατί οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία», τόνισε κατά την παρέμβασή του ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος, στην Παγκόσμια Σύνοδο Υγείας στο Βερολίνο.

Ο κ. Μπασκόζος είχε προσκληθεί να μιλήσει σε συζήτηση για την υγεία των προσφύγων και μεταναστών σε σχέση με την παγκόσμια υγεία. Όπως τόνισε «η Ελλάδα άντεξε το προσφυγικό κύμα και παρέμεινε ασφαλής υγειονομικά χώρα και γιατί οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αλλά βασικά χάρις στην πολιτική καθολικής πρόσβασης στις υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος υγείας και για τους μετακινούμενους πληθυσμούς».

Αφού αναφέρθηκε στην εκτεταμένη εμβολιαστική καμπάνια για τα προσφυγόπουλα και στη διενέργεια περίπου 30.000 εμβολιασμών με τα εμβόλια προτεραιότητας, όπως έχουν καθοριστεί από την εθνική επιτροπή εμβολιασμών, συμπλήρωσε ότι σε σχέση με την επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη σε γειτονικές χώρες και εξελίσσεται και στη χώρα μας «η απουσία κρουσμάτων στους πρόσφυγες-μετανάστες αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της εμβολιαστικής πρακτικής».

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην συμβολή των μη κυβερνητικών οργανώσεων στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κάλυψης προσφύγων-μεταναστών κατά τις επείγουσες και έκτακτες συνθήκες εισόδου εκατοντάδων χιλιάδων συνανθρώπων μας την τελευταία 3ετία.

Τέλος σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, επίσης «η αξιοθαύμαστη πρακτική ανθρωπισμού και φιλοξενίας που έδειξε ο ελληνικός πληθυσμός, δεν επέτρεψε να ενισχυθούν ξενοφοβικές και ρατσιστικές φωνές» και τόνισε πως είναι ευθύνη των κυβερνήσεων με την τακτική αλλά και με τις δηλώσεις τους να ενισχύουν το αίσθημα αλληλεγγύης και να αποθαρρύνουν τις ακραίες αντιμεταναστευτικές απόψεις.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα