Μπαρνιέ: Έτοιμο το κείμενο της συμφωνίας πριν από το Brexit

Οι παράμετροι μίας πιθανής συμφωνίας πριν από το Brexit έχουν καθοριστεί, τόνισε σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι είναι απαραίτητη η πολιτική συναίνεση.

«Ο Μισέλ Μπαρνιέ εξήγησε ότι οι εντατικές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, αλλά δεν έχει υπάρξει συμφωνία», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο της Ε.Ε., εν μέσω των φημών για μία γρήγορη συμφωνία που έχουν κυκλοφορήσει τις τελευταίες ημέρες.

Η Ε.Ε. και η Βρετανία βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για να βρεθεί μία λύση στο ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, ώστε να μην υπάρξει η επαναφορά ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δύσκολη εξίσωση, με στόχο την διαφύλαξη των ειρηνευτικών συμφωνιών του 1998, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο της διαπραγματεύσεις.

Η μεγαλύτερη πρόκληση ωστόσο που αντιμετωπίζει η Βρετανίδα πρωθυπουργός είναι εντός των βρετανικών συνόρων. Το υπουργικό συμβούλιο επρόκειτο να συνεδριάσει σήμερα, προκειμένου να επικυρωθεί το σχέδιο της Μέι για το οριστικό διαζύγιο. Έως χθες το βράδυ ωστόσο δεν υπήρχε καμία ένδειξη προόδου, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο τρεις πηγές με γνώση επί του θέματος. Εάν όμως η Μέι επιθυμεί να κλείσει το πολυπόθητο deal μέσα στο Νοέμβριο,  αυτή η εβδομάδα είναι ενδεχομένως η τελευταία της ευκαιρία να συσπειρώσει το διχασμένο υπουργικό της συμβούλιο.

Ο στόχος της συμφωνίας γίνεται ακόμη πιο δύσκολος, καθώς οι Εργατικοί απειλούν ότι εάν το σχέδιο της Μέι καταψηφιστεί, θα ζητήσουν εθνικές εκλογές, ακόμη και ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο σκιώδης υπουργός για το Brexit Κέιρ Στάρμερ, σε πλήρη με αντίθεση με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος έχει αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα