Θετικά μέτρα και φοροελαφρύνσεις: Αποκατάσταση αδικιών ή παροχολογία;

Ένα «σύνθημα» που όλους τους ενώνει… (αυτό περί 4ου μνημονίου) χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή των Ελλήνων, χθες το μεσημέρι, απαντώντας στις κατηγορίες της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης περί 4ου μνημονίου από την κυβέρνηση.

Γράφει ο Νίκος Κοσμόπουλος

Πιο συγκεκριμένα, απάντησε πως «Αν σας κάνει να νιώθετε καλύτερα ψηφίζοντας τα θετικά μέτρα που φέρνουμε ένα – ένα, να τα ονομάσουμε 4ο μνημόνιο, μόνο που το δικό μας 4ο μνημόνιο θα είναι μνημόνιο με το λαό και θα μας δεσμεύει. Αυτό το μνημόνιο με τον λαό θα το επικυρώσουμε τον Οκτώβρη του 2019 με την ανανέωση της λαϊκής εντολής.”

Ο Προϋπολογισμός που κατατέθηκε στις 21 Νοέμβρη, έβαλε «στοπ» στα σενάρια για την περικοπή των συντάξεων, ενώ, παράλληλα άνοιξε την «κάνουλα» για να «τρέξουν» θετικά μέτρα, όπως η μείωση των εισφορών για 250.000 μη μισθωτούς, η αύξηση των συντάξεων σε 500.000 συνταξιούχους, η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, η σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων εργαζόμενων, η χορήγηση στεγαστικού επιδόματος σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, ώστε να καλύπτουν το ενοίκιο ή τη δόση του στεγαστικού δανείου.

Παράλληλα, ο Δεκέμβρης αναμένεται να είναι ένας πολύ δυνατός μήνας, καθώς και αυτόν τον χρόνο θα δοθεί από την κυβέρνηση πακέτο οικονομικής ανάσας για την κοινωνία και την αγορά. Στόχος είναι :

1. Κοινωνικό μέρισμα 900 εκατ. ευρώ

2. Καταβολή αναδρομικών 850 εκατ. ευρώ

3. Επιστροφές φόρων 500 εκατ. ευρώ

4. Σύνταξη Ιανουαρίου πριν από τα Χριστούγεννα

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση εξαπολύει διαρκείς επιθέσεις στην κυβέρνηση, θεωρώντας ότι το μπαράζ θετικών μέτρων και φοροελαφρύνσεων που έχει ανακοινώσει, γίνεται στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας που έχει ξεκινήσει.

Μάλιστα, πολλοί πιστεύουν και καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση θέλει να “μπαλώσει” όλα τα κενά που δημιουργήθηκαν το πρώτο καταστροφικό εξάμηνο του 2015, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Επιπλέον, μερίδα της αντιπολίτευσης, θεωρεί, πως με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, οι επικουρικές θα μειωθούν, κάτι που διέψευσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας στη συνέχεια ότι τόσο πριν όσο και μετά την εφαρμογή του νόμου η μέση σύνταξη γήρατος του ΙΚΑ παραμένει στα 720 ευρώ.

Τέλος το μόνο σίγουρο είναι, πως αυτό που ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό είναι να δει τις θυσίες του να πιάνουν πραγματικά τόπο με τη βελτίωση της καθημερινότητάς του και έπειτα να επιβραβεύσει ή να απορρίψει την κάθε κομματική πρόταση διακυβέρνησης, επιλέγοντας εκείνον που θεωρεί ότι τον βοήθησε με τις πολιτικές του να ορθοποδήσει ξανά και του προσφέρει το ασφαλέστερο παρόν και μέλλον.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα