«Μπαράζ» επαφών Τσίπρα στη Νέα Υόρκη για χρέος και προσφυγικό

5a28b5e8f4f41d4b240ecf5300b5945eΟ πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στην ετήσια Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Σήμερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παρευρεθεί μαζί με όλους τους ξένους ηγέτες στη σύνοδο των Ηγετών για το Προσφυγικό, υπό τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Εκεί αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στο προσφυγικό ζήτημα και τις ανάγκες τις οποίες αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης από την αρχή της κρίσης ήταν να ανοίξει και να διατηρηθεί η συζήτηση για την διαχείριση του ζητήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τώρα πλέον, εκ των πραγμάτων, οι προσδοκίες εστιάζονται στο να ανοίξει η συζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο, με δεδομένο ότι το ζήτημα αγγίζει πολλές χώρες.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη ο κ.Τσίπρας  θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχοντας,φυσικά, ως κεντρικό θέμα συζήτησης  το προσφυγικό,ενώ παράλληλα στο πρόγραμμα των συναντήσεών του περιλαμβάνεται και  ο  ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν κι-μουν.

Όμως, το ταξίδι στη Νέα Υόρκη,πέραν των διαδικασιών της Συνόδου  Κορυφής του ΟΗΕ για το προσφυγικό,περιλαμβάνει και επαφές που αφορούν το χρέος.Άλλωστε η ελληνική κυβέρνηση  με το ταξίδι του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, στη Νέα Υόρκη προετοίμασε το έδαφος των σχετικών επαφών και συζητήσεων της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο  κ. Παππάς συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον, με τον Υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Nathan Sheets και τον σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα για θέματα διεθνούς οικονομίας, κ. Adewale Adeyemo.Αμέσως μετά τη συνάντηση ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει διατυπώσει εδώ και καιρό τη θέση ότι η εξυπηρέτηση του χρέους δεν πρέπει να γίνεται με όρους που υπονομεύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι το ύψος των απαιτούμενων πλεονασμάτων πρέπει να είναι αισθητά μικρότερο από αυτά των προηγούμενων προγραμμάτων».

 

Σημειώνουν, επίσης, ότι στο Στρογγυλό Τραπέζι, αποτυπώθηκε ένα καλό κλίμα, στην κατεύθυνση της αναζήτησης και εκπόνησης συνεκτικής πολιτικής στα φλέγοντα ζητήματα των νόμιμων διαδρόμων των προσφυγικών ροών, της επανεγκατάστασης και της στήριξης των χωρών πρώτης υποδοχής.

 

Ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν, στην διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν το ελληνικό χρέος με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται τόσο στην πρόοδο που σημειώνει η Ελλάδα, όσο και στην συμφωνία επί του θέματος αυτού  καθώς και το Κυπριακό.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές,η συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται, και εκτιμά ότι μαζί με την δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να υπάρξει και συμφωνία για την διευθέτηση του χρέους με συγκεκριμένα βήματα, σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ τα δεδομένα της οικονομίας, καθώς και τις προοπτικές της ως το τέλος του έτους.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως η επίλυση του ζητήματος θα συνιστά ένα ακόμα βήμα για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Η Αθήνα υποστηρίζει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, εκτιμά ότι έχουν γίνει ορισμένα βήματα, στηρίζει τις συνομιλίες, θεωρεί πως πρέπει να εκλείψει το ζήτημα των εγγυήσεων το οποίο θεωρεί αναχρονιστικό, και υπογραμμίζει ότι προϋπόθεση της λύσης είναι να φύγει ο τουρκικός στρατός κατοχής.

Επίσης, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με την Βρετανίδα ομόλογό του, Τερέζα Μέι, κατόπιν αιτήματος της ιδίας, στο πλαίσιο επαφών που πραγματοποιεί με ξένους ηγέτες.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, το θέμα της Βρετανίας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο για την μορφή που θα πάρει το Brexit, όσο και για το μέλλον των Ελλήνων εργαζόμενων και φοιτητών που ζουν στη χώρα.

Α.Τσίπρας στον ΟΗΕ για το προσφυγικό:Αν αποτύχουμε, θα δοθεί χώρος στους εθνικιστές;

Για μια παγκόσμια πρόκληση που κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνο του, μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χθες κατά την ομιλία του ,στην Ολομέλεια της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για την διαχείριση προσφυγικών-μεταναστευτικών μετακινήσεων μεγάλης κλίμακας, τονίζοντας πως «αν ως διεθνής κοινότητα αποτύχουμε να υποστηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, οι κοινωνικές αλλά και πολιτικές συνέπειες θα γίνουν αισθητές παντού».

«Σε αυτή την πρόκληση ο ελληνικός λαός -παρά το ότι αντιμετωπίζει μια βαθιά οικονομική κρίση -απαντά κάθε μέρα εδώ και ενάμιση χρόνο με μία μόνο απάντηση: «Ναι, είναι το καθήκον μας»», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Την αντιμετωπίσαμε όταν 1,2 εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες εισήλθαν στη χώρα μας. Την αντιμετωπίσαμε όταν λόγω μονομερών ενεργειών άλλων έκλεισαν τα βόρεια σύνορά μας. Την αντιμετωπίζουμε προσπαθώντας να υποστηρίξουμε τους περίπου 60.000 εγκλωβισμένους στην Ελλάδα πρόσφυγες, καθώς και αυτούς που συνεχίζουν να έρχονται. Καθώς η Υπηρεσία Ασύλου μας -η οποία δεν υπήρχε καν πριν τρία χρόνια- διαχειρίζεται τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη. Καθώς οι Αρχές μας, μαζί με τις ευρωπαϊκές και τις τουρκικές Αρχές, προσπαθούν να εφαρμόσουν τη δύσκολη αλλά απαραίτητη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Μια συμφωνία που οδήγησε σε δραστική μείωση των ροών και -το πιο σημαντικό- των θανάτων στο Αιγαίο Πέλαγος. Μια συμφωνία η οποία αντικαθιστά την παράτυπη, επικίνδυνη διαδρομή προς την Ευρώπη με μια νόμιμη μέσω της διαδικασίας της επανεγκατάστασης» πρόσθεσε.

«Οι προκλήσεις στην Ελλάδα είναι πολλές- μεταξύ άλλων η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και της διαδικασίας παροχής ασύλου. Αλλά μπορούν να λειτουργήσουν μονάχα στη βάση του διαμοιρασμού της ευθύνης, και της αλληλεγγύης», επισήμανε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας στην συνέχεια ότι «χρειάζεται οι δεσμεύσεις που έγιναν προς την Ελλάδα, να τηρηθούν. Να υποστηριχθεί η Υπηρεσία Ασύλου μας από πολύ περισσότερο ευρωπαϊκό προσωπικό ασύλου. Να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πολλοί περισσότεροι πρόσφυγες. Την ίδια στιγμή, πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με ασιατικές και αφρικανικές χώρες προέλευσης και διέλευσης, ώστε μεταξύ άλλων να διασφαλίσουμε την επιστροφή όσων δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας».

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του ευχαρίστησε θερμά τον ΓΓ του ΟΗΕ για τη σημερινή σημαντική του πρωτοβουλία καθώς και για την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών προς την Ελλάδα.

Χαρακτήρισε τη μεγάλη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών ως μια παγκόσμια πρόκληση που κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνο του.

«Είτε θα καταφέρουμε να τη διαχειριστούμε συλλογικά, ολοκληρωμένα και στη βάση των αξιών μας είτε θα αποτύχουμε. Το χειρότερο, δε, είναι ότι δεν αντιμετωπίζουμε σήμερα μόνο τον κίνδυνο να αποτύχουμε στην αντιμετώπιση της πρόκλησης αυτής αλλά και να προδώσουμε τις αξίες μας στην προσπάθεια αυτή», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Προσέθεσε δε, ότι «πουθενά δεν είναι αυτό πιο ξεκάθαρο από ό,τι στην Ευρώπη. Μια Ευρώπη ταραγμένη από τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές πιέσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και από τις συνέπειες της φτώχειας, της καταπίεσης και του πολέμου στην ευρύτερη γειτονιά της. Μια Ευρώπη που αναρωτιέται κατά πόσο είναι ακόμα δυνατόν να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και την ασφάλεια των πολιτών της, χωρίς να παραβιάσει το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα τη Συνθήκη της Γενεύης».

«Αν δεν συμφωνήσουμε -με τη σημερινή Διακήρυξη- σε μία ισχυρή προσπάθεια να αντικαταστήσουμε τις επικίνδυνες μεταναστευτικές διαδρομές με άλλες νόμιμες και ανθρωπιστικές, αν δεν αντιμετωπίσουμε τις γενεσιουργά αίτια της μετανάστευσης, αν δεν επιταχύνουμε τη μετεγκατάσταση προσφύγων σε χώρες ανά τον κόσμο που δύνανται να τους φιλοξενήσουν, θα αποτύχουμε», επισήμανε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας «και το χειρότερο, θα δώσουμε χώρο σε εθνικιστικές, ξενοφοβικές δυνάμεις να δείξουν το πρόσωπό τους. Για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», και καταλήγοντας στην ομιλία του «σήμερα στην Ελλάδα δοκιμάζεται η πρόκληση της ανθρώπινης και αποτελεσματικής διαχείρισης προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Αν ως διεθνής κοινότητα αποτύχουμε να υποστηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, οι κοινωνικές αλλά και πολιτικές συνέπειες θα γίνουν αισθητές παντού».

Αλ.Τσίπρας:Η ελάφρυνση του χρέους θα είναι η αυλαία μιας σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας

Ο πρωθυπουργός σε σημερινή του ομιλία στο φόρουμ Concordia Summit υπογράμμισε ότι προκειμένου η Ελλάδα να εισέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, οι πιστωτές της πρέπει να πράξουν το καθήκον τους για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και τόνισε ότι βάσει της συμφωνίας «η στιγμή αυτή είναι τώρα».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του έτους τα συγκεκριμένα μέτρα για την απομείωση του χρέους πρέπει να ανακοινωθούν, ώστε να δοθεί σαφές μήνυμα στους επενδυτές και στις αγορές ότι «η Ελλάδα επιστρέφει, ότι τα χρόνια της κρίσης τελείωσαν». «Ως το τέλος του 2016 ο ορίζοντας πρέπει να είναι ξεκάθαρος. Πριν το 2017 που είναι έτος εκλογών για πολλές ευρωπαϊκές χώρες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι αυτός είναι απαραίτητος όρος προκειμένου η Ελλάδα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να επιστρέψει στις αγορές το 2017. «Αυτό αποτελεί ευθύνη των διεθνών πιστωτών. Η ελάφρυνση του χρέους θα είναι η αυλαία μιας σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας. Και γι’ αυτό τον λόγο κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διστάζει ή να χρονοτριβεί» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επίπονες προσπάθειες και στα αποφασιστικά βήματα τα οποία πραγματοποίησε η Ελλάδα τον περασμένο χρόνο για να διασφαλίσει την εσωτερική πολιτική και οικονομική της σταθερότητα και πρόσθεσε ότι η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την στροφή της οικονομίας στην ανάκαμψη, λέγοντας χαρακτηριστικά «το Grexit αποτελεί ιστορία, η ανάπτυξη είναι εν όψει».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση σε αναπτυξιακή κατεύθυνση, επισήμανε ότι η κυβέρνηση δημιούργησε ένα φιλικό στις επενδύσεις θεσμικό περιβάλλον με σταθερή 12ετή φορολογία για επενδύσεις άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει για ένα αξιοκρατικό και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, δραπετεύοντας από πρακτικές του παρελθόντος, όπως των πελατειακών σχέσεων και της γραφειοκρατικής απάθειας.

«Κάθε μέρα δίνουμε μάχη εναντίον της διαφθοράς και των συμφερόντων της ολιγαρχίας που ήταν συνδεδεμένα με το παλιό πολιτικό σύστημα και εμπόδιζαν την διαφάνεια και τον ανταγωνισμό» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η οπτική της συνεργασίας για την αντιμετώπιση εγχώριων και παγκόσμιων προκλήσεων, είναι τόσο πολύτιμο όσο ποτέ πριν, ενώ εξήρε την στρατηγικής σημασίας συμβολή του Concordia Summit στην κατεύθυνση αυτή.

Πρόσθεσε ότι αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, αν και είναι η ίδια ιστορικό προϊόν πολιτικής συνεργασίας, έχει μετατοπίσει το βάρος της λύσης των διακρατικών κρίσεων σε εθνικές κυβερνήσεις, και αυτό, σε μια εποχή που η Ευρώπη έχει γίνει το σταυροδρόμι τριών παγκόσμιων κρίσεων: της κρίσης μετανάστευσης, της κρίσης ασφάλειας, που εκτείνεται από τη Βόρεια Αφρική, στη Μέση Ανατολή, και της οικονομική κρίσης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η διαχείριση της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης του 2008 σηματοδότησε τη στροφή στη λογική της εθνικοποίησης των συλλογικών προβλημάτων. «Η προσφυγή στη λογική «όχι στην αυλή μου », αποφεύγοντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης σε κοινωνικούς, οικονομικούς και δημοσιονομικούς τομείς, είναι ο λόγος που η Ευρώπη δεν έχει ακόμη ανακάμψει από την κρίση αυτή» είπε αναφέροντας στη συνέχεια, «για να το θέσουμε διαφορετικά, η Ευρώπη, ακολουθώντας μια δογματική ατζέντα λιτότητας με πρωτοβουλία των πιστωτριών χωρών της Βόρειας Ευρώπης, έχει αποτύχει σε ό, τι πέτυχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής διοίκησης: να σταματήσει η κρίση».

«Ωστόσο, σε ένα ευρύτερο περιβάλλον αβεβαιότητας, αναποφασιστικότητας και αναταραχής, η Ελλάδα παραμένει άγκυρα γεωπολιτικής σταθερότητας. Και αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή σταθερότητα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας στην συνέχεια τους πέντε λόγους για τους οποίους η γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας είναι αδιαμφισβήτητη:

-Διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων,

-Υπηρετεί έναν κεντρικό ρόλο για την Ευρώπη ως μια χώρα στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων, ως χώρα που βρίσκεται στο πιο ευαίσθητα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ,

-Μετατρέπεται σε κρίσιμο κόμβο ενέργειας, μεταφορών και εμπορίου, σε μια περίοδο όπου αναπτύσσονται νέες οδοί φυσικού αερίου καθώς οι σιδηροδρομικές και θαλάσσιες διασυνδέσεις στην περιοχή.

-Επιδιώκει μια πολυδιάστατη, ενεργητική εξωτερική πολιτική, προωθώντας την σταθερότητα και την συνεργασία στην περιοχή και πέρα από εμάς. Ενισχύει τις σχέσεις της με τους παραδοσιακούς συμμάχους και φίλους, παράλληλα με την ανάπτυξη των σχέσεων με τις αναδυόμενες οικονομίες,

-Αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ένα αξιόπιστο συνομιλητή στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, όπου η κατάσταση ασφαλείας όλο και επιδεινώνεται.

«Αυτό (ο πυλώνας σταθερότητας και η αξιοπιστία) οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε αναπτύξει σχέσεις με τις χώρες της περιοχής σε διμερή, τριμερή – μαζί με την Κύπρο – και σε πολυμερές επίπεδο» κατέληξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

 

Επικαιροποιημένο πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στη 71η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού.

Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου

08:00-08:30 Δεξίωση Υποδοχής από τον ΓΓ του ΟΗΕ προς τιμήν των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων

08:30-09:00 Εκδήλωση Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης και του ΓΓ του ΟΗΕ για την 1η επέτειο της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

09:00-11:00 Έναρξη της Γενικής Συζήτησης της 71ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

13:15-14:30 Παράθεση επίσημου γεύματος από ΓΓ του ΟΗΕ προς τιμήν των Επικεφαλής των Αντιπροσωπειών

14:40-15:30 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, κ. Τζο Μπάιντεν

15:30-18:30 Σύνοδος των Ηγετών για το Προσφυγικό υπό τον Πρόεδρο των ΗΠΑ

Ομιλία του Πρωθυπουργού

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου

16:30-17:15 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου

09:00-10:00 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, κ. Χασάν Ρουχανί

11:00-12:00 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο

18:30-18:40 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Μπαν Κι-μουν

19:00 (κατά προσέγγιση) Ομιλία του Πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου

Αναχώρηση από Νέα Υόρκη προς Βιέννη

Σημείωση: Όλες οι ώρες αναγράφονται σε τοπική ώρα (Νέα Υόρκη: -7 ώρες από την Ελλάδα)

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα