Μπαράζ επαφών για επενδύσεις και γεωπολιτικά θα έχει ο Αλ. Τσίπρας στις ΗΠΑ

Μπαράζ επαφών θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις ΗΠΑ στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην οποία θα μιλήσει.

Ο Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ενώ θεωρούνται πιθανές διμερείς συναντήσεις με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και τον πρόεδρο Τραμπ.

Στην αντιπροσωπεία της Ελλάδας συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών για την ονομασία της ΠΓΔΜ, αλλά και η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, δίνουν στην ελληνική αντιπροσωπεία σημαντική δυναμική, ενώ ενισχύουν τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια.

Ομιλία στη Γ.Σ.

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει το απόγευμα της Δευτέρας στην 73η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης για την Ειρήνη – Νέλσον Μαντέλα και το βράδυ θα παρευρεθεί στην καθιερωμένη δεξίωση που παραθέτει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προς τιμή των επικεφαλής των αντιπροσωπειών που λαμβάνουν μέρος στη Γ.Σ. του ΟΗΕ.

Επίσης την Τρίτη θα συμμετάσχει το πρωί στο καλωσόρισμα των επικεφαλής των αντιπροσωπειών από τον Γενικό Γραμματέα και αργότερα σε γεύμα.

Ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ ενδέχεται να έχει μία διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επαφές με επενδυτές

Άλλες διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι στο περιθώριο των εργασιών της Γ.Σ. του ΟΗΕ ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει επαφές με μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οργανισμούς, όπως η Bank of America, η Merrill Lynch, η Morgan Stanley κ.ά., ενώ θα συμμετάσχει και σε πρωινά και γεύματα εργασίας με εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών οργανισμών και εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων.

«Η παρουσία του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη και οι επαφές του δίνουν συνέχεια στην προβολή που δόθηκε στην αμερικανική συμμετοχή στη φετινή ΔΕΘ με τη συμμετοχή μεγάλων, γνωστών εταιρειών και τη στήριξη από τις ΗΠΑ, που δίνει ένα θετικό για την Ελλάδα μήνυμα προς τις αγορές και για τις μεταρρυθμίσεις και για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας», προσθέτουν οι πηγές.

Επίσης, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει το απόγευμα της Τρίτης στη ετήσια σύνοδο του οργανισμού Concordia, ενώ στις επαφές του αναμένεται να συμπεριληφθούν Ελληνοαμερικανοί επενδυτές.

Το βράδυ της Τετάρτης θα παρευρεθεί σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμή του στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, παρουσία εκπροσώπων της κοινότητας.

Οι επαφές Κοτζιά

Σημαντικές και οι συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στις περισσότερες εκδηλώσεις και συναντήσεις υψηλού επιπέδου στο περιθώριο της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης.

Την Κυριακή θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ στις διμερείς συναντήσεις συμπεριλαμβάνονται αυτές με τους ομολόγους του της Ινδονησίας, του Ομάν, του Μαρόκου, του Αζερμπαϊτζάν, της Ιορδανίας, του Λιβάνου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ισημερινού, της Αλβανίας, του Καζακστάν, της Αρμενίας, της Αιγύπτου, του Περού, της Κούβας, της Ιαπωνίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Γεωργίας και των Φιλιππίνων. Θα έχει επίσης συνάντηση με εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων και διεθνείς αξιωματούχους.

Επίσης θα συμμετάσχει σε σειρά από πολυμερείς συνόδους, μεταξύ των οποίων μια τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, σήμερα Παρασκευή, και η τετραμερής των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Βουλγαρίας – Κροατίας – Ρουμανίας την Τετάρτη.

Την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί η συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της ελληνικής πρωτοβουλίας «Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών», ενώ την ίδια μέρα ο Νίκος Κοτζιάς θα είναι κεντρικός ομιλητής στη δεξαμενή σκέψης Συμβούλιο για την Εξωτερική Πολιτική (Council on Foreign Relations).

Θα συμμετάσχει επίσης στη συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ε.Ε., στο Διατλαντικό Δείπνο υπουργών Εξωτερικών, στην εκδήλωση υψηλού επιπέδου του προέδρου Τραμπ για τα ναρκωτικά και στην εκδήλωση υψηλού επιπέδου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Στη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που θα διαρκέσει μία εβδομάδα, θα συμμετάσχουν 84 αρχηγοί κρατών και 44 αρχηγοί κυβερνήσεων.

Αν και η συζήτηση στη Γενική Συνέλευση ξεκινά την Τρίτη, τη Δευτέρα αρχίζουν οι πολλές συναντήσεις υψηλού επιπέδου, ενώ από σήμερα Παρασκευή διεξάγονται διμερείς ή πολυμερείς επαφές μεταξύ αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα