Μπαλάφας: Ορατός ο στόχος της εξόδου από την κρίση

Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας, μίλησε σήμερα 21 Δεκεμβρίου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και ο Χρήστο Κούτρα.

Ο Υφυπουργός σχολίασε μετά από ερώτημα του δημοσιογράφου για την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με την κα Μέρκελ και για το αν η χώρα μας κάνει αυτά που πρέπει, όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα.

«Η χώρα μας, για να είμαστε ειλικρινείς, αντιμετωπίζει τρεις κρίσεις, τη μεγάλη οικονομική κρίση, μια κρίση ασφάλειας και μια μεγάλη κρίση προσφυγική-μεταναστευτική, που όμως δεν είναι μόνο ελληνική. Η Ελλάδα είναι, όπως και η Ιταλία, χώρες πρώτης υποδοχής και υφίστανται το πρόβλημα πολύ περισσότερο. Νομίζω ότι την κρίση αυτή την αντιμετωπίσαμε όλο τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο και συνεχίζουμε να την αντιμετωπίζουμε, με έναν τρόπο σχετικά αποτελεσματικό. Η χώρα μας όμως, δεν αντιμετώπισε τον τελευταίο καιρό μόνο, αυτές τις αυξημένες προσφυγικές ροές που προέρχονται κατά κύριο λόγο από τον πόλεμο που γίνεται στην Συρία. Η χώρα μας αντιμετωπίζει προβλήματα μεταναστευτικού χαρακτήρα από το 1990. Και κατάφερε να διαχειριστεί με ικανοποιητικό τρόπο τους περίπου 1.000.000 μετανάστες και πρόσφυγες που πέρασαν τα προηγούμενα χρόνια. Επομένως, οι 50.000-60.000 περίπου άνθρωποι, που έχουν εγκλωβιστεί στην χώρα μας αυτήν τη στιγμή και οι οποίοι θέλουν να πάνε στους συγγενείς τους σε άλλες χώρες, μπορεί να είναι μικρός αριθμός σε σχέση με τους προηγούμενους, αλλά εξαιτίας των ειδικών χαρακτηριστικών αυτού του προσφυγικού-μεταναστευτικού πληθυσμού, είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Αρκετοί που έρχονται στην χώρα μας, μπορεί να είναι καθαρά οικονομικοί μετανάστες οι οποίοι με το εισέρχονται στην χώρα μας δηλώνουν πρόσφυγες. Εμείς προσπαθούμε μέσω των υπηρεσιών ασύλου και με την εμπειρία που αποκτήσαμε αυτό το διάστημα, να ξεκαθαρίζουμε την κατάσταση και όποιος δεν έχει τα χαρακτηριστικά και το προφίλ του πρόσφυγα, να επιστρέφει πίσω στην πατρίδα του.

Σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ο κ. Μπαλάφας ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η πλευρά των δανειστών είπε ότι δεν θα εμποδίσει την προώθηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, εάν τους πούμε ότι η αυτή η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, θα είναι εφάπαξ. Εμείς από την αρχή είπαμε ότι θα είναι εφάπαξ. Η ενίσχυση δόθηκε γιατί προέκυψε πλεόνασμα από δύο πηγές που αμφισβητούσαν οι ίδιοι οι δανειστές, δηλαδή από τη βελτίωση των εσόδων λόγω της είσπραξης του ΦΠΑ και από τη βελτίωση των εσόδων λόγω της πάταξης της φοροδιαφυγής. Και δεν έχουμε σκοπό να πάρουμε αυτά τα χρήματα πίσω. Αυτές οι δύο πηγές αμφισβητήθηκαν από τους δανειστές όταν θελήσαμε να τις βάλουμε μέσα στα μέτρα. Έχουμε λοιπόν, αποδείξει ότι καταφέρνουμε να πιάσουμε του στόχους που βάζουμε.

Το γιατί καθυστερεί το κλείσιμο της αξιολόγησης οφείλεται κυρίως στο ότι ένας σκληρός πυρήνας των δανειστών δεν βλέπει το ζήτημα της Ελλάδας σαν οικονομικό πρόβλημα. Πολιτικό είναι το πρόβλημα της Ελλάδας. Δεν θέλουν να δείξουν ότι μια χώρα μπορεί να βγει από την κρίση όρθια. Τραυματισμένη μεν αλλά όρθια. Όπως θυμάστε, το τελευταίο 10ημερο της πρώτης αξιολόγησης ήρθε το ΔΝΤ και μας είπε ότι επειδή το 2018 μπορεί να μην πιάσουμε το τότε πλεόνασμα θα πρέπει να νομοθετήσουμε μέτρα για το 2018. Και φυσικά αυτό δεν έγινε. Η δεύτερη αξιολόγηση είναι οι υποχρεώσεις που είχαμε αναλάβει υπογράφοντας τη συμφωνία του καλοκαιριού.

Νομίζω ότι κανένας εχέφρων Έλληνας δεν ζητάει εκλογές πέρα από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεν καταλαβαίνω γιατί βιάζεται. Κανείς δεν θέλει εκλογές εν μέσω μιας διαπραγμάτευσης. Ούτε ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι θα γίνουν εκλογές. Απλώς ο κ. Μητσοτάκης συντηρεί μια ρευστότητα, μια έλλειψη σταθερότητας που έχει ανάγκη η χώρα μας. Και αυτό, όπως έχω ξαναπεί, είναι μια μη εθνική στάση».

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου εάν υπάρχει πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην χώρα μας, ο κ. Μπαλάφας τόνισε:

«Η σταθερότητα έχει πολλές πλευρές. Ας αναφερθούμε στο γεωπολιτικό. Η χώρα μας, μέσα σε ένα περίγυρο που βράζει, έχει μια σταθερότητα, αντιμετωπίζει τα δύσκολα προβλήματα. Πολιτικά και οικονομικά, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, είναι μια δύσκολη κατάσταση για τη χώρα, η οποία τα προηγούμενα 5 χρόνια ρημαζόταν και τα τελευταία δύο χρόνια, χωρίς να έχουν γίνει θαύματα, έχει αρχίσει μια αντίστροφη πορεία και είναι ορατός ο στόχος της εξόδου από την κρίση.

Αύριο λοιπόν, δίνεται σε 1,6 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους μια οικονομική ενίσχυση, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, χωρίς φορολογική επιβάρυνση και χωρίς να συμψηφίζεται με άλλες οφειλές στις τράπεζες ή στο δημόσιο.

Επίσης, 50.000 δικαιούχοι παίρνουν το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και 80.000 δικαιούχοι παίρνουν τα αντισταθμιστικά του ΕΚΑΣ».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα