Μπαλάφας: Η Ελλάδα αποτελεί μια όαση σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή

«Το να σπέρνουν την ανασφάλεια και τη ρευστότητα ορισμένοι και μέσα και έξω από την χώρα, είναι μια μη εθνική πράξη»

Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας, μίλησε σήμερα 20 Δεκεμβρίου στον ραδιοφωνικό σταθμό RADIO NORTΗ 98.0 και τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Γιακουμή.Ο Υφυπουργός σχολίασε, σχετικά με το χθεσινά γεγονότα στο Βερολίνο και στην Τουρκία καθώς και το γεγονός ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα τρομοκρατικό φόβο.

«Χρειάζεται με απόλυτη ψυχραιμία να αντιμετωπίσουμε την δράση αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων, αυτήν την προβοκάτσια με μια στάση αποφασιστική. Για εμάς, όπως καταλαβαίνετε, χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη ψυχραιμία λόγω του ότι τα γεγονότα αυτά συμβαίνουν στην γειτονιά μας. Η στάση των Ελλήνων αλλά και της πολιτείας απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, η στάση αλληλεγγύης, δεν μπορούν να σχετιστούν με τα γεγονότα που συμβαίνουν στην Ευρώπη. Συμπαραστεκόμαστε στην τουρκική κυβέρνηση και τον τουρκικό λαό που δοκιμάζεται, αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτά τα τρομοκρατικά χτυπήματα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνονται αφορμή, για προβλήματα ανάμεσα στις γειτονικές χώρες. Αντίθετα είναι ζητήματα που πρέπει να δούμε από κοινού και σε συνεργασία όπου χρειάζεται»

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το που βρισκόμαστε σε σχέση με την  διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, ο υφυπουργός ανέφερε:

«Όπως έγινε και στην πρώτη αξιολόγηση πριν από μερικούς μήνες, λίγες ημέρες πριν την ολοκλήρωση, είχαμε μια εμπλοκή πάλι με τους ίδιους πρωταγωνιστές, ΔΝΤ, Σόιμπλε κλπ. Εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε και δεν είμαστε μόνοι μας πια, ότι μπορούμε και πρέπει να έχουμε κλείσιμο της αξιολόγησης μέσα στον Ιανουάριο. Οι ίδιες οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν βάλει όριο τις 26 Ιανουαρίου και νομίζω ότι η χώρα μας δεν είναι πια μόνη της απέναντι σε όλους, αλλά αυτοί που φέρουν τα προσκόμματα και τα προσχήματα για να  εμποδίσουν την ομαλή πορεία της αξιολόγησης, αυτοί είναι απομονωμένοι από το Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και από τους ευρωπαϊκούς λαούς. Είναι και αναγκαίο και εφικτό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η διαπραγμάτευση, μέσα στον Ιανουάριο.

Όταν παλεύεις για ένα στόχο, όπως έχω πει πολλές φορές, δεν ανακοινώνεις τα εναλλακτικά σου σχέδια. Όταν παλεύεις για ένα ρεαλιστικό στόχο όλες σου οι προσπάθειες συντείνουν στην ολοκλήρωση αυτού του αιτήματος. Να προχωρήσει δηλαδή η χώρα, να προχωρήσουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, η ποσοτική χαλάρωση και θεωρούμε ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά. Η πολιτεία πάντα,  σε οποιοδήποτε δεδομένο έχει την πρόνοια και τις λύσεις για ομαλή εξέλιξη. Όλοι καταλαβαίνουμε, ότι η πίεση που ασκείται στην χώρα μας δεν είναι οικονομικής φύσης, αλλά πολιτικής. Υπάρχουν κύκλοι που δεν θέλουν η χώρα μας να βγει από την κρίση όρθια. Αυτό δεν έχει ισχυρή νομιμοποιητική βάση, δεν είναι η πλειοψηφία. Για αυτό και βγαίνει ο Μοσκοβισί, η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.ά και λένε ότι πρέπει να προχωρήσουμε με το κλείσιμο της αξιολόγησης, γιατί οι Έλληνες έχουν τηρήσει την συμφωνία άρα και η άλλη πλευρά πρέπει να προχωρήσει στην τήρηση του δικού της μέρους της συμφωνίας. Η κυβέρνηση μας αυτό θέλει και θέλει να βγει η χώρα μας όρθια.

Δεν υπάρχουν στον ορίζοντα σκέψεις για εκλογές. Δεν είναι σε κανενός την σκέψη αυτή η προοπτική, δεν υπάρχουν στην σκέψη του ελληνικού λαού παρά μόνο στην σκέψη του κ. Μητσοτάκη. Η μισή ΝΔ δεν μιλάει πια για εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης βιάζεται.

Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Τον Σεπτέμβριο είχε προηγηθεί μια αποχώρηση δικών μας ανθρώπων. Σήμερα, δεν υπάρχουν οι ίδιοι συσχετισμοί. Η Ελλάδα αποτελεί μια όαση σταθερότητας στην περιοχή. Έχει κανείς διάθεση να αποσταθεροποιήσει τον μόνο σταθερό παράγοντα της περιοχής; Το να σπέρνουν την ανασφάλεια και τη ρευστότητα ορισμένοι και μέσα και έξω από την χώρα, είναι μια μη εθνική πράξη.

Όσον αφορά το ζήτημα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης και των μεταναστευτικών ροών, αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται με βάση δύο δεδομένα. Πρώτον ότι τα βόρεια σύνορα μας είναι κλειστά. Όσοι περνούν δηλαδή πια στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι εγκλωβισμένοι στην χώρα, δεν μπορούν νόμιμα να φύγουν από εδώ. Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι με βάση τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, έχουν περιοριστεί σημαντικά οι ροές από Τουρκία προς τα νησιά μας. Προσπαθούμε αυτόν τον αριθμό που υπάρχει στην χώρα μας, τις 50-60 χιλιάδες που έχουν εγκλωβιστεί, με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και τις αρχές του ανθρωπισμού, να τους παρέχουμε στέγαση, σίτιση, εκπαίδευση, ψυχοκοινωνική στήριξη, υγειονομική φροντίδα. Η ελληνική πολιτεία από το υστέρημα της, αλλά βοηθούμενη σε οικονομικά ζητήματα και από την Ευρώπη, με τη συνεπικουρία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και άλλων διεθνών Οργανισμών, αντιμετωπίζει όλο και καλύτερα τα ζητήματα αυτά. Παρόλο που υπάρχουν ορισμένα αγκάθια, όπως οι συνθήκες διαβίωσης σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει πλέον η τάση να μεταφέρονται οι άνθρωποι από τους καταυλισμούς, όπου κατά κανόνα πια υπάρχουν οικίσκοι και όχι σκηνές, σε διαμερίσματα, δωμάτια ξενοδοχείων. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την κυβέρνηση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, δεδομένου ότι η χώρα μας δεν είχε μέχρι τώρα μεγάλη εμπειρία στην διαχείριση μεγάλων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Νομίζω ότι εμείς μάθαμε και εφαρμόζουμε τον τρόπο αυτό στην πράξη και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα