Μπαλάφας: Δεν θα κάνουμε ζούγκλα τον τομέα της υγείας όπως θέλει η ΝΔ

Ο Γιάννης Μπαλάφας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθηνών, μιλώντας, την Δευτέρα 25/2, στον Ρ.Σ. «Στο Κόκκινο» και τους δημοσιογράφους Β. Καραγιώργο και Δ. Κουκλουμπέρη, τόνισε, μεταξύ άλλων :

Για το πρόγραμμα της ΝΔ στην υγεία:

«Πρόκειται για έκθεση ιδεών. Έχουν ως πρόταση το σχέδιο για την πρόληψη που είχε αναπτύξει ο αείμνηστος  Σπύρος Δοξιάδης, μια μορφή στο χώρο της υγείας πριν 40 χρόνια και εμφανίζονται τώρα ως δήθεν προασπιστές αυτής της ιδέας. Γιατί αγνοήσαν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας τα χρόνια που κυβέρνησαν; Γιατί δεν εφάρμοσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια που κυβερνούσαν το σχέδιο για την πρόληψη; Ποιος τους εμπόδισε; Μάλιστα, το υποκριτικό του πράγματος είναι πως ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης το 2017 έλεγε ότι οι μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας είναι «μια βαριά, μεγάλη δομή που είναι περιττή».

Αναρωτιούνται, τάχα, γιατί να μην υπάρχει και ο ιδιωτικός τομέας ως πιο ευέλικτος και να ανταγωνίζεται τον δημόσιο. Αν όμως σειρά θεραπειών, εξετάσεων κλπ, περάσει αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα όπως προτείνουν, μέσα από τον δήθεν ανταγωνισμό και τα καρτέλ, η ιδιωτική κρατικοδίαιτη επιχειρηματική δραστηριότητα  στη συνέχεια θα καταφέρει να ελέγξει τελείως όλους αυτούς τους τομείς βάζοντας τους δικούς της όρους που θα είναι απρόσιτοι για τα λαϊκά στρώματα.

Οι άνθρωποι είναι αναξιόπιστοι. Ως κυβέρνηση υποβάθμισαν, έκλεισαν, διέλυσαν, ξεπούλησαν δημόσια νοσοκομεία με απαράδεκτο τρόπο, όπως το Ερρίκος Ντυνάν. «Ο βίος και η πολιτεία» τους στον τομέα της υγείας, η ανάλγητη πολιτική τους, δείχνει και την ουσιαστική ποιότητα του παρόντος προγράμματος της ΝΔ.  Δεν θα κάνουμε ζούγκλα και τον τομέα της υγείας, αυτόν το ιερό χώρο που αποτελεί βασική ανάγκη και δικαίωμα του κάθε ανθρώπου.

Εμείς θέλουμε ένα δημόσιο υγειονομικό σύστημα σύγχρονο,  αποτελεσματικό, να μπορεί να έχει πρόσβαση ο καθένας χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις και φακελάκια. Δεν είμαστε ενάντια στην ανάπτυξη μιας υγειούς ιδιωτικής δραστηριότητας, όπως π.χ στα διαγνωστικά κέντρα κλπ, αλλά είμαστε αντίθετοι σε ό,τι αβαντάρει την κρατικοδίαιτη ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να λειτουργεί με κανόνες και με προϋπόθεση ένα ισχυρό, σύγχρονο, αποτελεσματικό και υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, δημόσιο υγειονομικό σύστημα.

Θα ήταν ενδιαφέρον, μάλιστα, να προσέλθουν όλες οι πλευρές και να γίνει μια συζήτηση για το ζήτημα της υγείας, στη δημόσια τηλεόραση, για να αναπτύξει ο καθένας τις θέσεις του».

Για την εκδήλωση της πρωτοβουλίας πολιτών «Γέφυρα»:

«Πάντα πίστευα και όταν ήμασταν στο 3% ή στο5%,  ότι η πρόοδος, με τους όρους του Διαφωτισμού, αντιπαρατίθεται διαχρονικά στην συντήρηση και για αυτό το λόγο επιθυμώ ο προοδευτικός πόλος να μπορεί να βρίσκει κοινούς στόχους και κοινές θέσεις. Πρωτοβουλίες όπως η σημερινή που βοηθάνε στο ξεπέρασμα καχυποψιών και προκαταλήψεων και βλέπουν το σήμερα και το αύριο, πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε θετικά. Κάποιες κινήσεις μπορεί να μην είναι πετυχημένες, ας δούμε όμως την μεγάλη εικόνα, στην οποία όλος ο Σύριζα είναι συσπειρωμένος και αυτό είναι θετικό καθώς το μείζον σήμερα είναι το εθνικό συμφέρον και το  συμφέρον των ευρωπαϊκών λαών».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα