Μπακογιάννη: Η κυβέρνηση «γκριζάρει» το Ιόνιο

Για μυστική συνεννόηση με την Αλβανία προκειμένου να γίνουν αναθεωρήσεις που ικανοποιούν τις αλβανικές απαιτήσεις στη Συμφωνία για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών, που είχε υπογραφεί το 2009, κάνει λόγο η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη, επικαλούμενη δημοσιεύματα του ελληνικού και αλβανικού Τύπου.

Κατηγορεί την κυβένρηση ότι φαίνεται διατεθειμένη να αναθεωρήσει τη Συμφωνία, «απεμπολώντας το πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί το 2009».

Σε επίκαιρη ερώτησή της προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά σημειώνει ότι «η διεθνής επιστημονική κοινότητα την εποχή εκείνη είχε αποφανθεί ότι επρόκειτο για μια ισορροπημένη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία που εφήρμοζε κατά τρόπο υποδειγματικό την αρχή της «μέσης γραμμής» στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, παρά τα όσα αναληθώς διακινούνταν από την άλλη πλευρά. Ακόμη, σχεδιάζει να αλλάξει την οριοθετική γραμμή για να «προσφέρει» στη γειτονική χώρα μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Κέρκυρας».

Επιτίθεται στην κυβέρνηση για εν κρυπτώ διαπραγμάτευση αναθεώρησης μιας Συμφωνίας που είχε συμφωνηθεί το 2009 και μάλιστα είχε υπογραφεί και από τις δύο χώρες και σημειώνει ότι η μη εφαρμογή της οφείλεται κυρίως σε πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Αλβανίας.

Προειδοποιεί ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί εγκυμονούν κινδύνους: σε περίπτωση που η Αθήνα αποδεχθεί ορισμένες αλβανικές θέσεις για ζητήματα που αφορούν την επήρεια νησιών, τότε κινδυνεύει να δημιουργηθεί αρνητικό προηγούμενο για μελλοντικές οριοθετήσεις σε άλλες περιοχές.

«Η κυβέρνηση χειρίζεται με προχειρότητα και ανευθυνότητα ένα σημαντικό εθνικό ζήτημα. Χωρίς την αναγκαία συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, είναι έτοιμη να αποδεχθεί την ουσιαστική ακύρωση της Συμφωνίας» τονίζει.

Ερωτά τον Υπουργό:

  • Για ποιο λόγο η κυβέρνηση προχωρεί στη διαδικασία αναθεώρησης της ισορροπημένης Συμφωνίας για τις Θαλάσσιες Ζώνες του 2009, η οποία είχε συμφωνηθεί και υπογραφεί και από την Ελλάδα και από την Αλβανία;
  • Ποια ακριβώς σημεία της Συμφωνίας σχεδιάζει να αναθεωρήσει;
  • Αληθεύει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αλλάξει την πάγια ελληνική θέση περί της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με βάση τη «μέση γραμμή»;
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα