Μπακογιάννης: Θα επιβιώσουμε μόνο αν συνεννοηθούμε για τα βασικά

Το στοίχημα για όλους είναι η επόμενη μέρα της Περιφέρειας τονίζει ο Κώστας Μπακογιάννης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, παραμονή του δεύτερου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί Τετάρτη και Πέμπτη στη Λαμία παρουσία του πρωθυπουργού.

Ερωτηθείς για το μήνυμα που θα ήθελε να εκπέμψει το συνέδριο αυτό ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, απαντά: «Να γίνει “ξυπνητήρι” για αυτή και την εκάστοτε κυβέρνηση». «Το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές: Μπορούμε να επιβιώσουμε μόνο αν συνεννοηθούμε για τα βασικά, τα αναγκαία και τα σοβαρά. Έτσι προχωρήσαμε στην Στερεά Ελλάδα» συμπληρώνει.

Ο κ. Μπακογιάννης χαρακτηρίζει «θετικό ότι ανοίγει μία συζήτηση με τον Πρωθυπουργό». «Ελπίζω και εύχομαι να αφήσει κάτι πίσω του. Το στοίχημα για όλους μας είναι η επόμενη μέρα της Περιφέρειας» σημειώνει.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο επιμένει εξάλλου, στο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζει η Περιφέρειά του, πρόβλημα που υπογράμμισε και στην πρόσφατη επιστολή του προς τον πρωθυπουργό.

«Οφείλουμε, όσο μπορούμε, να προσφέρουμε ένα λιμάνι από αυτό το τσουνάμι της κρίσης που μας έχει χτυπήσει. Για να είμαστε ρεαλιστές. Για να κάνεις ανάπτυξη πρέπει να έχεις μία ποιοτική καθημερινότητα και αυτό το πετυχαίνεις όταν μπορείς να παρεμβαίνεις κάθε στιγμή, κάθε λεπτό και παντού. Η καθημερινότητα είναι το γήπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εμείς παίζουμε μπάλα εντός γηπέδου. Καλά τα μεγάλα ταξίδια αλλά πρέπει να έχεις δρόμους για να τα κάνεις…» καταλήγει ο κ Μπακογιάννης.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Πραγματοποιείται στη Λαμία το δεύτερο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο – ένα από τα 13 – παρουσία του πρωθυπουργού. Ποιες είναι οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου;

Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα έχουμε 4 θεματικές ενότητες: (1) Επιχειρηματικότητα- Χρηματοδοτικά Μέσα- Ανάπτυξη Υπαίθρου, (2) Περιβαλλοντική Πολιτική-Ενεργειακοί Πόροι, (3) Αγορά Εργασίας- Κοινωνική Οικονομία- Προνοιακή Πολιτική και (4) Υποδομές-Τουριστική Ανάπτυξη- Δημόσιοι Πόροι.

Σε κάθε περίπτωση όμως, για να έχει νόημα όλο αυτό, θα πρέπει να μπούμε στην ουσία και να εστιάσουμε στις ανάγκες της πραγματικής ζωής. Πέρα από τους περιεκτικούς τίτλους, πρέπει να ξεφύγουμε από μια επιδερμική προσέγγιση των θεμάτων και να κάνουμε έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο για τα μεγάλα προβλήματα και τις ακόμη μεγαλύτερες προσκλήσεις.

Η ανεργία, οι ανισότητες, η έλλειψη πόρων, το περιβάλλον, ο πρωτογενής τομέας, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι επενδύσεις είναι μερικά μόνο από αυτά. Στη Λαμία, ο πρωθυπουργός ελπίζω να μην έρθει για να κάνουμε όλοι μαζί μαθήματα πατριδογνωσίας, του τύπου «πού είναι οι κάμποι μας, και ποιά είναι τα βουνά μας». Υποθέτω άλλωστε πως δεν χρειάζεται να ενημερωθεί τώρα, μετά από 2,5 χρόνια διακυβέρνησης, για τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρειά μας. Στο κάτω-κάτω, για να μην χάνουμε και την αίσθηση του μέτρου, μπορεί εγώ να είμαι Περιφερειάρχης Στερεάς αλλά εκείνος είναι Πρωθυπουργός της. Για να πετύχει αυτή η «άσκηση» πρέπει να δοθούν άμεσες λύσεις.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού;

Είναι θετικό ότι ανοίγει μία συζήτηση με τον πρωθυπουργό. Για όλα αυτά με τα οποία θα ασχοληθούμε στο συνέδριο, έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες, και έχουμε κάνει σκληρή δουλειά με αποτελέσματα.

Στα θέματα που χρειάζεται η παρουσία και η παρέμβαση του κεντρικού κράτους είναι το πρόβλημα και σε αυτά περιμένουμε να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες που έκανε ο κ. Τσίπρας. Για αυτό και συνεργαζόμαστε θεσμικά με την κυβέρνηση, όσο μπορούμε πιο εποικοδομητικά και παραγωγικά. Για να λέμε όμως τα πράγματα με το όνομα τους:

Αν ο κ. Τσίπρας κάνει όλο τον δρόμο μέχρι τη Λαμία για επικοινωνιακούς λόγους, τότε τζάμπα κόπος. Χάνουμε τον χρόνο μας. Ελπίζω και εύχομαι να αφήσει κάτι πίσω του. Το στοίχημα για όλους μας είναι η επόμενη ημέρα της Περιφέρειας. Πριν από λίγες ημέρες έστειλα μία επιστολή στον πρωθυπουργό με συγκεκριμένες προτάσεις επί ενός τεράστιου προβλήματος. Επειδή έχουμε μεγάλη συγκέντρωση βιομηχανικής δραστηριότητας στα Οινόφυτα, όλοι μάς αντιμετωπίζουν ως πλούσιους με αποτέλεσμα να υποχρηματοδοτούμαστε.

Η πραγματικότητα όμως, είναι εντελώς διαφορετική. Η αδικία έχει αναγνωριστεί από τρεις Επιτρόπους. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι, από την ίδια πλευρά και να τα λύσουμε. Αυτά τα προβλήματα δεν λύνονται με υποσχέσεις, αλλά με πράξεις. Κάθε εξαγγελία έχει νόημα και αξία όταν υλοποιείται και γι’ αυτό θα μπορούσα να απαντήσω στο ερώτημά σας όταν όλα αυτά για τα οποία συζητάμε, γίνουν πραγματικότητα. Ως περιφερειακή αρχή λειτουργούμε πάντα με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας που επιβάλλει όχι τον παραλογισμό αλλά εφικτές λύσεις, γι’ αυτό και έχουμε προτάσεις και σχέδιο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Μόνο έτσι περνάς από τη θεωρία στην πράξη.

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να εκπέμψει αυτό το συνέδριο για τον ρόλο και τη δυναμική της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, γενικά; Και ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε εσείς να εκπέμψετε ως Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας;

Να γίνει αυτό το συνέδριο “ξυπνητήρι” γι’ αυτήν και για την εκάστοτε κυβέρνηση. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση γίνεται η σκληρή δουλειά και η σύγκρουση με την καθημερινότητα. Στην καθημερινότητα υποφέρει ο πολίτης, όχι στις ιδεολογικές αναλύσεις. Σε αυτή τη σύγκρουση χρειαζόμαστε συμμάχους και όχι εχθρούς. Ρωτήστε όλους τους περιφερειάρχες ή του δημάρχους της χώρας και θα σας πουν το ίδιο. Κάθε μέρα δίνουμε μάχη για το αυτονόητο γιατί προσπαθούμε από τη μία πλευρά να αντιμετωπίσουμε τον εχθρό που έχει να κάνει με τα πραγματικά προβλήματα και από την άλλη έχουμε απέναντί μας και το κεντρικό κράτος. Το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές: Μπορούμε να επιβιώσουμε μόνο αν συνεννοηθούμε για τα βασικά, τα αναγκαία και τα σοβαρά. Έτσι προχωρήσαμε στην Στερεά Ελλάδα. Για όλα τα μεγάλα θέματά μας, πετάξαμε ό,τι μας χωρίζει και μιλήσαμε, διαφωνήσαμε και συμφωνήσαμε, αλλά κάναμε δουλειά. Χθες ανοίξαμε πάλι τον κύκλο της συμμετοχής μας στα δημοτικά συμβούλια και των 25 δήμων μας. Ξαναπηγαίνω σε όλα γιατί αν δεν μιλήσω και δεν μιλήσουν οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας με τον κόσμο, χάσαμε το παιχνίδι και την επαφή μας με την πραγματικότητα. Στο πρόβλημα που σου θέτει ο πολίτης δεν χωράει το τι ψήφισε ή αν είναι δεξιός ή αριστερός. Μιλάς μαζί του, ακούς. Έτσι έρχεται η πρόοδος, με άμεσες λύσεις.

Τονίζεται συνεχώς ο ρόλος της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια που κάνει η χώρα να βγει από την κρίση. Ποια μπορεί να είναι κατά τη γνώμη σας η θέση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο που επιχειρείται να διαμορφωθεί και που έχει ανάγκη η χώρα;

Κοιτάξτε, πρέπει κάποια στιγμή να καταλήξουμε στο αν θέλουμε ισχυρούς δήμους και περιφέρειες ή αν θέλουμε μια αυτοδιοίκηση νεροκουβαλητή των κομμάτων. Εδώ που φτάσαμε ή θα συνεχίσουμε ευθεία, παραμένοντας σε ένα κράτος υπεσυγκεντρωτικό και υδροκέφαλο – μερικούς ενδεχομένως βέβαια και να τους βολεύει αυτό – ή θα στρίψουμε, ακολουθώντας τον δρόμο της Ευρώπης, εκεί που η αυτοδιοίκηση έχει ουσιαστικό ρόλο και λόγο, δικά της έσοδα, ξεκάθαρες δικές της αρμοδιότητες π.χ. στην παιδεία και την υγεία. Ας αφήσουμε λοιπόν τις μεγάλες κουβέντες για τα αναπτυξιακά μοντέλα και ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Να εμπιστευτούμε τις τοπικές κοινωνίες και τους ανθρώπους τους και να τις αφήσουμε να δουλέψουν με αυτονομία. Να γυρίσουμε το κράτος ανάποδα, κι έτσι, από κάτω προς τα πάνω να μπορέσουμε να πετύχουμε μικρές και μεγάλες νίκες. Αν μας αφήσουν να αναπνεύσουμε, θα δείτε ότι μπορούν να γίνουν πολλά αλλά σήμερα μας πνίγουν με καθημερινά εμπόδια.

Σας θυμίζω την προσπάθεια που καταβάλαμε να δώσουμε χρήματα για την ενίσχυση της Υγείας, και πιστέψτε με, τα εξοικονομήσαμε με μεγάλο κόπο, και για λόγους γραφειοκρατίας καθυστέρησαν δύο χρόνια να εισπραχθούν από το κεντρικό κράτος. Εδώ ζούμε, με εμάς μιλά ο κόσμος, σε εμάς θα φωνάξει και θα απευθυνθεί και εμείς πρέπει να μπορούμε να δίνουμε λύσεις. Αυτό είναι το μοντέλο, δεν είναι δύσκολο, θέλει πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα. Όσον αφορά στη συμβολή μας στο αναπτυξιακό μοντέλο πρέπει να αφιερώσετε πολύ χρόνο για να σας αναλύσω όλες τις πρωτοβουλίες και τις δραστηριότητές μας. Πέρα από τα έργα και τις υποδομές, που είναι πολλά και σημαντικά, όλο το χειμώνα γυρίσαμε τον κόσμο για να κάνουμε επαφές και να προωθήσουμε τον τουρισμό μας. Φτιάξαμε μία ισχυρή ομάδα με τους επιχειρηματίες μας και τους εμπόρους μας και κάνουμε γνωστά τα προϊόντα μας παντού, δημιουργήσαμε την «έξυπνη περιφέρεια» για να μη χάνει ο κόσμος μεροκάματα περιμένοντας στην ουρά και πολλά άλλα που δείχνουν ότι αν μας ακούσουν, μόνο κερδισμένοι θα είμαστε όλοι μας.

Πέρα από το ζήτημα της συμβολής της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο, υπάρχουν και τα ζητήματα της «καθημερινότητας» των πολιτών, το «κοινωνικό πρόσωπο» της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, π.χ. η σύσταση και λειτουργία στη Στερεά Ελλάδα του Παρατηρητηρίου και Κέντρου Προαγωγής Υγείας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο Δήμο Τανάγρας. Πώς θα προσδιορίζατε τον ρόλο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια για τη βελτίωση της «καθημερινότητας» των πολιτών;

Όταν ζεις και δουλεύεις ανάμεσα στους ανθρώπους και όχι πίσω από κλειστές πόρτες γραφείων, τότε και μόνο τότε μπορείς να καταλάβεις τι συμβαίνει γύρω σου. Και αυτό που κάνεις, είναι να υπερβαίνεις διαρκώς τις αρμοδιότητές σου προσπαθώντας να δώσεις πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Να σας δώσω μερικά παραδείγματα; Τα νοσοκομεία προφανώς και δεν είναι δική μας αρμοδιότητα. Αλλά όταν υπάρχει πρόβλημα δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα. Δε θα δώσουμε, κίνητρα σε γιατρούς να έρθουν στις άγονες περιοχές μας; Δε θα συντηρήσουμε τα ασθενοφόρα; Θα κόψουμε το λαιμό μας και θα το κάνουμε.

Το ίδιο και στα σχολεία. Μέχρι να τελειώσει η σχολική χρονιά προσφέραμε καθημερινά, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Prolepsis 4.000 γεύματα σε παιδιά. Ταυτόχρονα, στηρίζουμε όλες τις κοινωνικές δομές των δήμων και ξεκινάμε άμεσα μάλιστα και τη «Γέφυρα», ένα καινοτόμο πρόγραμμα άμεσης κοινωνικής παρέμβασης, για τη παροχή υλικής και οικονομικής βοήθειας στους αδύναμους.

Το Παρατηρητήριο Υγείας που θίξατε εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που υλοποιούμε για την εξυγίανση και την απορρύπανση της περιοχής του Ασωπού, στο οποίο φυσικά και δε θα μπορούσαν να μη συνυπολογιστούν και οι κοινωνικές προεκτάσεις ενός μείζονος περιβαλλοντικού ζητήματος που απαιτεί στο μέγιστο την προστασία της δημόσιας υγείας. Οφείλουμε, όσο μπορούμε, να προσφέρουμε ένα λιμάνι από αυτό το τσουνάμι της κρίσης που μας έχει χτυπήσει. Για να είμαστε ρεαλιστές. Για να κάνεις ανάπτυξη πρέπει να έχεις μία ποιοτική καθημερινότητα και αυτό το πετυχαίνεις όταν μπορείς να παρεμβαίνεις κάθε στιγμή, κάθε λεπτό και παντού. Η καθημερινότητα είναι το γήπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εμείς παίζουμε μπάλα εντός γηπέδου. Καλά τα μεγάλα ταξίδια αλλά πρέπει να έχεις δρόμους για να τα κάνεις…

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα